Business Internaţional

Privatizarile ar putea aduce Cehiei 3,6 miliarde de euro

29.08.2007, 17:01 17

Veniturile guvernul ceh ar putea creste cu peste 3,6 miliarde de euro daca ar vinde actiunile detinute la diverse companii, potrivit unui sondaj realizat de Prague Daily Monitor.
Daca guvernul ceh ar lua hotararea sa privatizeze companiile pe care le detine, ar trebui sa-si vanda actiunile prin intermediul bursei, iar banii ar putea sa-i foloseasca pentru reforme, nu pentru a acoperi gaurile din bugetul de stat, au declarat analistii cehi.
"Pentru a completa reforma din domeniul pensiilor, proiectele de privatizare ar trebui sa fie realizate prin vanzari pe piata bursiera", a declarat Petr Sklenar, economist la Atlantik FT.
Aceasta este o metoda standard, dar si o modalitate de a crea oportunitati suficiente de investitii de care fondurile de pensii sa beneficieze, a mai adaugat el.
Ministrul de finante ceh lucreaza la o lista cu companiile pe care guvernul le-ar putea privatiza in urmatorii ani, a declarat Ivan Fuksa, ministrul de finante adjunct.
Statul planuieste sa vanda aeroportul din Praga, compania aeriana CSA (Czech Airlines), producatorul de bere Budvar si o parte din operatorul postal ceh, Ceska Posta. "La nivel general, am mai discutat si despre privatizarea CEZ sau mai degraba data la care vom putea vinde o participatie detinuta in cadrul acestei companii", a mai spus Fuksa.
Vanzarea aeroportului din Praga ar putea sa aduca 2,5-3,2 miliarde de euro a declarat Jan Prochazka, directorul executiv al firmei de analiza Cyrrus.
Valoarea aeroportului se ridica la 2,5 mld. euro, a declarat ministrul adjunct al transporturilor, Jiri Hodac. Ministerul a dorit initial inchirierea aeroportului pe termen lung, insa acum prefera sa-l vanda, a mai spus el.
In schimb, pentru CSA, statul ceh nu ar obtine mai mult de 36 de milioane de euro, in mare parte din cauza profiturilor scazute ale companiei aeriene. Insa aceasta situatie se poate schimba, a mai spus Prochazka.
Valoarea operatorului postal ceh este estimata la 360-576 mil. euro, insa statul intentioneaza sa vanda doar 49% din pachetul detinut.
Prochazka a declarat ca statul ar putea obtine 216 milioane de euro din vanzare.
Posta ceha ar trebui sa se transforme intr-o companie cu capital social pana la sfarsitul lui 2008.
"Pentru potentialii investitori, Ceska Posta este o oportunitate datorita retelei dense de oficii postale si datoriilor foarte mici", a declarat Jakub Zidon, purtator de cuvant al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO