Business Internaţional

Problema demografică din China se accentuează: Tot mai puţine femei vor să devină mame. „Există un sentiment de neputinţă care le opreşte pe multe femei din a-şi mai dori copii.”

Problema demografică din China se accentuează: Tot mai...

Autor: Valeriu Dănilă

10.04.2023, 13:58 4078

China se confruntă cu o criză a populaţiei, în parte din cauza faptului că mai multe femei aleg să se concentreze asupra carierei şi obiectivelor personale, în loc să îşi întemeieze o familie, titrează CNBC.

Guvernul chinez a anulat măsurile mai vechi care limitau numărul de copii per familie. Cu toate acestea, cuplurile căsătorite au mai puţini copii – sau aleg să nu aibă deloc, a declarat Mu Zheng, profesor asistent la departamentul de sociologie şi antropologie la Universitatea Naţională din Singapore.

„Covid continuă să aibă multe repercusiuni negative şi a provocat un sentiment general de incertitudine faţă de viitor”, a spus Mu pentru CNBC. „Există un sentiment de neputinţă care le opreşte pe multe femei din a-şi mai dori copii.”

„Există dorinţa de a avea o carieră, iar ideea de a fi mamă nu a fost niciodată un obiectiv. Nici măcar nu apare pe radar pentru majoritatea femeilor”, a spus Andy Xie, economist independent.

Pe măsură ce mai multe femei obţin calificări înalte şi urcă în ierarhie la locul de muncă, se aşteaptă ca soţii lor să câştige mai mult decât ei, potrivit acestuia.

În 2020, studentele au reprezentat aproape 42% din înscrierile la doctorat, iar un număr semnificativ mai mare de femei sunt înscrise la un master decât bărbaţii, au arătat datele Statista.

„Bărbaţii se confruntă cu o povară enormă, deoarece femeile ar cere securitate financiară de la ei” şi, la rândul lor, nici bărbaţii nu ar dori să se căsătorească, potrivit lui Xie, care a spus că „oamenii erau criticaţi pentru că sunt singuri, dar că acum nu mai există niciun stigmat social.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO