Business Internaţional

"Profesorul" FMI ar putea avea o contribuţie mai mică la al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia

"Profesorul" FMI ar putea avea o contribuţie mai mică la al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia

Foto: AFP

Autor: Mediafax

19.02.2012, 17:08 233

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea, probabil, o contribuţie minimă la al doilea pachet financiar pentru Grecia, care ar trebui aprobat luni de miniştrii de Finanţe din zona euro, lăsând guvernelor europene să asigure o parte mai mare a fondurilor faţă de ajutorul acordat ţării în 2010.

Contribuţia mai redusă a FMI reflectă temerile membrilor Fondului că instituţia devine prea puternic expusă la situaţia din zona euro, au spus oficiali. Sprijinul mai redus al FMI evidenţiază, însă, problemele politice pe care le au de întâmpinat guvernele din zona euro, aflate într-o încercare disperată de a reduce la minim sumele necesare pentru a împrumuta Grecia, scrie Wall Street Journal.

FMI urmează să asigure 13 miliarde de euro, au declarat surse apropiate situaţiei, astfel că statele zonei euro vor fi nevoite să pună la dispoziţie aproape 120 miliarde de euro, faţă de cele 80 de miliarde de euro din primul pachet financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro din 2010.

Un purtător de cuvânt al FMI a declarat că valoarea contribuţiei pentru Grecia nu a fost determinată încă. Subiectul va fi discutat luni la reuniunea miniştrilor de Finanţe ai ţărilor euro, unde trebuie aprobat al doilea pachet financiar pentru statul elen, de 130 de miliarde de euro.

FMI a alocat deja 30 de miliarde de euro pentru Grecia, 22,5 miliarde de euro pentru Irlanda şi 26 miliarde de euro pentru Portugalia, cu mult peste cota acestor ţări la Fond. Un împrumut normal ar fi de maxim şase ori cota statului împrumutat la instituţie.

În cazul Greciei, suma de 30 de miliarde de euro, din care zece miliarde de euro nu au fost încă plătite, a depăşit de 30 de ori cota ţării la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO