Business Internaţional

Profit anual record pentru Goldman Sachs

20.12.2004, 00:00 9



Profitul Goldman Sachs pe intreg anul 2004 a crescut cu 52% fata de anul precedent, pana la nivelul record de 4,55 miliarde dolari (3,39 miliarde euro), informeaza Financial Times.



Actiunile Goldman Sachs au inregistrat insa cea mai mare scadere in decurs de o zi din luna septembrie 2003, dupa ce banca de investitii a raportat o diminuare a veniturilor provenite din activitatile de investment banking si trading (vanzare-cumparare de titluri, valute etc.) pe al patrulea trimestru.



Pe ansamblu, profitul net pe al patrulea trimestru a crescut cu 36% fata de trimestrul al treilea , pana la 1,19 miliarde dolari (0,88 miliarde euro).



Actiunile au scazut insa cu 3,5 procente, pe fondul performantei scazute a diviziilor de investitii (investment banking) si trading, care au fost pana acum doua din cele mai bine-cunoscute si mai profitabile din diviziile companiei. In cursul acestui an, titlurile Goldman se apreciasera cu circa 11%, iar analistii le considerau foarte profitabile.



Venitul din investment banking pe ultimul trimestru din 2004 s-a redus cu 14 procente comparativ cu trimestrul precedent, pana la 768 milioane dolari (573,5 milioane euro), in timp ce venitul din operatiuni de trading a cunoscut o diminuare de 22%, ajungand la 1,46 miliarde dolari ( un miliard de euro).



Rezultatele anuntate de Goldman Sachs au venit la numai o zi dupa ce Lehman Brothers a raportat profituri semestriale si anuale record, ridicand stacheta pe Wall Street.



Glenn Schorr, analist la UBS, a declarat insa ca rentabilitatea financiara (ROE) inregistrata de Goldman - 20% - s-a situat "cu mult inaintea rivalilor".



Nici Brad Hintz, analist la Sanford C Bernstein, nu s-a aratat mai ingrijorat: "Activitatea de trading isi revine intotdeauna in primul trimestru, iar Goldman are o rezerva importanta de tranzactii in asteptare care vor propulsa divizia de investment banking".



Venitul net anual s-a cifrat la 20,55 miliarde dolari (15,34 miliarde euro), majoritatea provenind din activitatea de trading.



Goldman este lider mondial pe piata intermedierilor de fuziuni si achizitii anuntate si finalizate. Compania a oferit consultanta in sapte din cele zece cele mai mari tranzactii incheiate in 2004.



Strategia corporatiei a fost sa reactioneze la schimbarile de pe piata prin transferarea rapida a resurselor- umane si de capital- catre domeniile care pot genera cele mai mari venituri, precum si prin investirea in domenii pe care le considera viabile pe termen lung. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO