Business Internaţional

Profit record pentru Merrill Lynch, dar tot sub nivelul concurentei

18.10.2005, 19:32 13

Merrill Lynch & Co., cel mai mare broker de pe piata de capital americana, se pregateste sa anunte profitul pentru trimestrul al treilea, asteptat sa consemneze cea mai rapida crestere a acestui indicator din ultimul an si jumatate, informeaza Bloomberg.

Un esantion de 18 experti financiari intervievati de catre Thomson Financial a concluzionat ca presedintele executiv al Merrill Lynch va anunta in cursul acestei zile ca profitul pe trimestrul al treilea din 2005 a crescut cu 27%, pana la 1,17 miliarde de dolari (aproape un miliard de euro), in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

In acest caz, profitul pe actiune al companiei ar ajunge la 1,19 dolari. In primul semestru, profitul Merrill Lynch a depasit 2,3 miliarde de dolari (1,9 miliarde de euro).

Merrill Lynch administreaza active de peste 500 de miliarde de dolari (410 miliarde de euro), iar anul trecut a inregistrat incasari nete de 22 mld. dolari (18 mld. euro), care au adus un profit net de 4,4 miliarde de dolari (3,5 mld. euro), un nivel record in istoria de 90 de ani a companiei.

In pofida acestor progrese, cresterea de profit anuntata pentru trimestrul al treilea va fi cu siguranta mai redusa decat cea a competitorilor Goldman Sachs Group (crestere de 84%) si Lehman Brothers Holdings (crestere de 74%), sunt de parere analistii financiari. Principalul dezavantaj al celor de la Merril Lynch in fata concurentei ramane volumul ridicat al castigurilor din tranzactiile efectuate de clientii persoane fizice, care asigura circa jumatate din cifra de afaceri a fondului de investitii, o pondere fara egal pe Wall Street.

In schimb, Goldman Sachs si Lehman Brothers se bazeaza pe clienti corporativi, care le aduc venituri mai mari.

Merrill Lynch este cotata la Bursa din New York, iar actiunile sale s-au apreciat cu 12% in trimestrul al treilea, ultimul pret de tranzactionare fiind de 60,36 dolari per actiune.

Un sondaj efectuat de Bloomberg arata ca, in prezent, 16 din 21 de analisti sau brokeri isi sfatuiesc clientii sa cumpere titluri Merrill Lynch, trei indeamna la pastrarea titlurilor si numai doi isi sfatuiesc clientii sa vanda participatia la Merrill.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO