Business Internaţional

Profitul Ford, dizolvat de cheltuielile cu personalul

20.10.2004, 00:00 15



Ford Motor, al doilea mare producator auto din SUA, se pare ca va raporta un profit mult redus, daca nu chiar profit zero pe al treilea trimestru, dupa ce a trebuit sa suporte cheltuielile cu disponibilizarea a 1.550 de salariati de la unitatea sa britanica Jaguar, relateaza Bloomberg.



Directorul general William Clay Ford Jr. urmeaza sa inchida uzina Jaguar si va retrage echipa din cursele de Formula Unu, in incercarea de a restabili profitabilitatea companiei. Jaguar este brandul automobile de lux al celor de la Ford. Ford mizeaza ca pana in 2006, ajutata de programele de redresare care vor fi implementate, Jaguar sa aduca o treime profiturile grupului.



"Cred ca Jaguar este pe drumul cel bun", sustine Michael Kastner, analist financiar la Deutsche Bank Private Wealth Management din New York, care administreaza un fond de investitii de 11 mld. dolari, ce include si obligatiuni Ford. "Este un mediu de afaceri dificil, dar ei se misca in directia cea buna".



Ieri, producatorul auto urma sa anunte castiguri de 14 centi pe actiune, excluzand cheltuielile cu reducerile de personal, dupa estimarile analistilor intr-o ancheta organizata de Thomson Financial. In aceeasi perioada a anului trecut grupul a raportat un castig de 13 centi pe actiune.



Actiunile Ford au pierdut 16% in acest an, comparativ cu castigul de 0,2% a indexului Standard & Poor care include 500 de companii si cu prabusirea de 27% a actiunilor General Motors, cel mai mare producator din industria auto din lume. La ultima sedinta de tranzactionare, actiunile Ford se apreciasera cu 1,1%, pana la 13,39 dolari.



Compania va inchide fabrica sa Jaguar din Coventry, locul unde automobilele Jaguar au fost produse pentru prima data in 1928. Mutarea vine dupa ce afacerea cu automobile de lux a celor de la Ford, a inregistrat o pierdere inainte de impozit de 362 mil. dolari in al doilea trimestru. Vanzarile Jaguar in SUA, cea mai mare piata de desfacere a brandului, au scazut cu 16% in primele noua luni ale acestui an.



"Pentru a repune pe picioare afacerea Jaguar erau necesare actiuni decisive", a declarat in urma cu o luna Mark Fields, vicepresedinte executiv al Premier Automotive Group, divizia de lux a grupului Ford, atunci cand se anunta inchiderea unitatii.



Reducerile de personal si retragerea echipei de Formula Unu vor aduce economii de 180 mil. dolari, conform estimarilor directorului financiar Don Leclair. Grupul a raportat pierderi in sapte din ultimele zece trimestre.



Din divizia Premier, pe langa Jaguar, care a fost preluata de Ford in 1989, mai fac parte brandurile Aston Martin, cumparat in 1987, Volvo, in 1994, si Land Rover, preluat in 1999.



Volvo este singura unitate profitabila din divizia Premier, si a devenit cel mai bine vandut brand de lux al grupului Ford in America de Nord.



Vanzarile Ford pe piata SUA si-au pastrat trendul descendent in fiecare luna a trimestrului trei, pierzand in total 4,7% pe primele noua luni ale anului, in timp ce industria auto a castigat 1,3% pe aceeasi piata, potrivit informatiilor publicate de Autodata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO