Business Internaţional

Profitul SocGen a scazut cu 23% din cauza reducerii valorii activelor

14.05.2008, 17:30 12

Societe Generale, a doua banca din Franta dupa valoarea de piata, a anuntat o scadere cu 23% a profitului din primul trimestru, pe fondul cresterii provizioanelor pentru imprumuturile riscante si reducerii valorii contabile a activelor cauzate de criza ipotecara din SUA, scrie Bloomberg.
Profitul net al bancii a scazut de la 1,43 mld. euro anul trecut sau 3,26 euro/actiune la 1,1 mld. euro sau 2,06 euro/actiune in primul trimestru al acestui an. Profitul a depasit estimarea analistilor, de 949 mil. euro.
"Este posibil sa fi luat sfarsit cea mai intunecata perioada prin care a trecut SocGen. Totusi, fata de competitorii sai, in special BNP Paribas, banca va purta urmele fraudei", a spus un analist al Lehman Brothers din Londra, Cyril Meilland.
Valoarea actiunilor SocGen a scazut anul acesta cu 23% la bursa din Paris, comparativ cu declinul de 9,3% al BNP Paribas, cel mai mare rival francez, si cel de 10% al Credit Agricole, a treia banca din Franta ca valoare de piata.
Grupul bancar francez a avut o pierdere de 3,35 miliarde de euro in ultimul trimestru al anului trecut, iar in luna martie a acestui an a adunat 5,5 miliarde de euro in urma unei emisiuni de actiuni pentru a-si majora capitalul drastic redus in urma fraudei de 5 miliarde de euro si a reducerii valorii contabile a activelor. Consiliul de conducere al bancii a aprobat luni inlocuirea lui Daniel Bouton din pozitia de director executiv de catre Frederic Oudea. Bouton a fost criticat constant de politicienii francezi in urma tranzactiilor frauduloase efectuate de Jerome Kerviel si in urma carora institutia a pierdut 4,9 miliarde de euro.
In primul trimestru al acestui an, divizia de investitii a anuntat o reducere a valorii contabile a activelor in valoare de 1,18 miliarde de euro. Profitul diviziei a scazut si el cu 79%, pana la 139 de milioane de euro, sub estimarea de 174 de milioane de euro a analistilor.
"A existat o deteriorare considerabila pe piata creditelor in luna martie", au declarat oficialii SocGen. Provizioanele pentru imprumuturile riscante si-au triplat valoarea, insumand acum 598 de milioane de euro.
SocGen a avut un castig inainte de taxe de 602 milioane de euro din fuziunea diviziei sale de brokeraj, Fimat, cu cea a Credit Agricole, Calyon Financial.
O alta banca franceza, Credit Agricole, a anuntat ca si-ar putea majora capitalul cu 5,9 mld. euro in urma unei emisiuni de actiuni in conditiile scaderii profitului din primul trimestru pe fondul reducerii valorii contabile a activelor cauzata de criza creditelor subprime. Profitul net al bancii a scazut cu 66%, pana la 892 mil. euro, de la 2,66 mld. euro in primul trimestru al anului trecut.
Credit Agricole intentioneaza sa reduca costurile fixe si de risc din cadrul diviziei de finante si investitii Calyon in urma unei reduceri a valorii contabile a activelor in valoare de 1,21 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO