Business Internaţional

Profitul, un lux pentru Pinault

06.03.2003, 00:00 15

Pinault Printemps Redoute (PPR), conglomeratul francez din sectorul de retail si bunuri de lux al miliardarului Francois Pinault a inregistrat o scadere de 9,5% a profiturilor brute, profiturile nete dublandu-se, insa, datorita castigurilor de capital.
Grupul, ce a asistat la injumatatirea capitalizarii sale pana la aproximativ 8 miliarde de euro in ultimii doi ani, a raportat profituri brute de 1,412 miliarde de euro.
Serge Weinberg, presedintele conglomeratului, a descris anul 2002 ca pe unul foarte dificil, aratand insa ca pe al doilea semestru al acelui an cresterea vanzarilor "a reflectat in mod clar aparitia unor tendinte pozitive". Acesta a scos in evidenta cresterea cu 1,7% a vanzarilor pe trimestrul patru, in comparatie cu o scadere de 1,7% inregistrata pe primul trimestru al anului 2002.
PPR se afla in plin proces de restructurare, fiind nevoit sa renunte la o serie de activitati pentru a sustine investitiile in divizia de bunuri de lux, cat si in incercarea de a se concentra din nou asupra principalelor sale operatiuni, de retail si produse de lux.
Grupul a fost afectat de situatia dificila cu care se confrunta Gucci, casa italiana de moda in cadrul careia detine un pachet de 59,7%, si care a avut de suferit in urma incetinirii ritmului de crestere a economiei Statelor Unite.
In plus, Rexel, compania de electricitate care reprezinta o cincime din vanzarile pe intregul an inregistrate de PPR, a anuntat pierderi de 31,2 milioane de euro ca urmare a incetinirii ritmului de crestere a economiei americane, cat si a unor costuri de restructurare.
PPR a declarat ca dispune de un volum suficient de lichiditati pentru a putea face fata angajamentelor asumate fata de Gucci. PPR a incheiat un acord prin care se angaja sa cumpere pachetele detinute de actionarii minoritari ai acestei companii la un pret de 101,5 dolari pe actiune in martie 2004.
Profitul net al grupului a fost impulsionat de disponibilizarile efectuate in cadrul unor divizii, crescand cu 11% pana la 1,59 miliarde de euro.x

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO