Business Internaţional

Profiturile din sectorul bancar ceh, mai mari cu 19%

02.09.2008, 19:53 11

Bancile de pe piata ceha au avut in primul semestru profituri mai mari cu 19% fata de anul trecut, valoarea acestora ajungand la 1,08 miliarde de euro, scrie Prague Daily Monitor, citand date ale bancii centrale din Cehia.
Ceska Sporitelna, Ceskoslovenska Obchodni Banka, Komercnibanka si UniCredit Bank, cele mai mari patru banci dupa active, au fost principalele responsabile pentru aceasta crestere, inregistrand un profit net cumulat de aproximativ 850 de milioane de euro.
La sfarsitul lui iunie, pe piata ceha functionau 37 de banci, la fel ca in anul anterior, dintre care 30 aveau proprietari straini. Principala sursa de profit au fost veniturile din dobanzi, spun expertii.
Bancile s-au concentrat mai mult pe acordarea imprumuturilor si a ipotecilor, in timp ce dobanzile au crescut. Venitul total obtinut din dobanzi a ajuns la 3,69 miliarde de euro pana la sfarsitul lui iunie, in timp ce anul trecut s-a situat la 810 milioane de euro.
Venitul obtinut din taxe si comisioane a crescut cu 6% fata de anul trecut, ajungand la 922 de milioane de euro.
Miroslav Singer, viceguvernator al bancii centrale a Cehiei, a declarat ca perioada cu profituri record ale bancilor este pe cale de a se incheia deoarece acestea sunt strans legate de starea economiei, care incepe sa se deterioreze.
Asadar, profiturile vor scadea, iar unele banci vor inregistra chiar pierderi. In schimb, clientii ar putea fi avantajati deoarece competitia stransa face produsele bancare mai avantajoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO