Business Internaţional

Profiturile gigantilor financiari americani duc cu gandul la vremurile de dinainte de criza

Profiturile gigantilor financiari americani duc cu gandul la vremurile de dinainte de criza
19.07.2009, 18:00 13

Bancile Citigroup si Bank of America au continuat evolutia buna din primul trimestru anuntand profituri de 4,2 mld. $ (3 mld. euro), respectiv 2,4 mld. $ (1,7 mld. euro).
In perioada similara a anului trecut, Citigroup, beneficiarul unui ajutor de 45 mld. $ (32 mld. euro) din partea statului american, inregistrase o pierdere de 2,5 mld. $, in timp ce castigurile Bank of America s-au diminuat cu 25% fata de perioada aprilie - iunie 2008.
Profitul Citigroup are la baza un castig exceptional de 11 mld. $, inainte de impozitare, rezultat din fuziunea companiei de brokeraj a grupului, Smith Barney, cu o divizie a Morgan Stanley. Morgan Stanley controleaza 51% din compania mixta.

Fara castigurile exceptionale, Citi ar fi ramas pe pierdere
Excluzand contributia Smith Barney, Citigroup a avut o pierdere de 26 de centi, mai mica decat asteptarile analistilor de 31 de centi pe actiune.
"Datele principale arata bine. Banca a avut rezultate foarte bune pe partea de investitii de capital, dar si pierderi in crestere din activitatea de retail bancar. Faptul ca statul controleaza o participatie la Citigroup ii pune intr-o pozitie dezavantajoasa. Este greu sa atragi personal competent si sa castigi cota de piata cand esti supravegheat de stat", a spus Bill Fitzpatrick, analist la compania americana Optique Capital Management.
Citigroup, a treia mare banca din Statele Unite, a primit un sprijin de 45 mld. $ de la executivul american, dar si garantii in valoare de 301 mld. $ de la Trezoreria SUA.
Grupul a realizat, in iunie, un schimb de actiuni in valoare de 58 mld. $ cu guvernul american, caruia ii revine astfel o participatie de 34%. In cadrul programului, Citigroup va oferi actiuni comune in schimbul unor titluri preferentiale de 33 mld. $. Alte actiuni preferentiale de 25 de miliarde de dolari, detinute de Trezoreria SUA, vor fi convertite in actiuni comune.

Creditele neperformante le mananca din profit
Profitul net al Bank of America, cea mai mare banca din Statele Unite, a scazut cu 25% in trimestrul al doilea din cauza cresterii puternice a volumului de credite neperformante, dupa intrarea a tot mai multi clienti in dificultati financiare.
Activele neperformante s-au plasat, la 30 iunie, la aproape 31 mld. $, de circa trei ori mai mult comparativ cu nivelul raportat cu 12 luni in urma, se arata in raportul financiar al grupului.
Profitul net raportat include dividende preferentiale de peste 700 mil. $ achitate guvernului american, precizeaza banca.
Bank of America a alocat, in perioada aprilie-iunie, provizioane suplimentare de 13,37 mld. $ pentru a acoperi pierderile generate de credite, fata de 5,83 mld. $ in intervalul corespunzator din 2008.

Venituri mai mari cu 60%
Veniturile gigantului financiar, care a inglobat la inceputul anului banca de investitii Merrill Lynch, au crescut cu peste 60% in trimestrul al doilea, la 32,7 miliarde de dolari, de la 20,4 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut.
In primele sase luni, veniturile bancii au crescut cu 83%, la 68,53 miliarde de dolari, de la 37,48 miliarde de dolari in primul semestru al anului trecut, iar profitul net s-a plasat la 5,23 miliarde de dolari, in urcare cu 23,3% de la nivelul de 4,24 miliarde de dolari inregistrat in perioada similara din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO