Business Internaţional

Proprietarul marcii Piza Hut vinde jumatate din hotelurile Marriott

29.10.2004, 00:00 17



Whitbread, detinatorul marcilor Pizza Hut si Marriott din Marea Britanie, urmareste sa obtina un castig de cel putin 800 mil. lire sterline (1,5 mld. dolari) prin vanzarea a jumatate din hotelurile Marriott detinute si a altor active, din care sa poata distribui dividende actionarilor, informeaza Bloomberg.



Compania cu sediul la Londra a scos la vanzare in acest an 12 hoteluri si intentioneaza sa vanda si anul viitor. Grupul britanic va continua sa administreze proprietatile dupa ce vor fi cedate, potrivit declaratiilor oficiale.



Whitbread a scos 11 hoteluri Marriott la vanzare in luna mai a acestui an.



Alan Parker, care a fost la carma afacerilor de retail ale grupului Whitbread timp de 12 ani inainte de a fi numit director general in luna iunie, a condus un program de revizuire a activitatilor de retail ale companiei cu scopul de a creste masa dividendelor acordate actionarilor. Mutarea lui Parker vine la sapte saptamani dupa ce InterContinental Hotels Group a decis sa scoata la vanzare hoteluri in valoare de 1,3 mld. lire sterline.



Rezultatele Whitbread "beneficiaza de pe urma noului management si ar trebui sa continue sa castige din programele de restructurare si in urmatorii ani", sustin analistii subsidiarei Morgan Stanley din Londra.



Actiunile operatorului hotelier si de restaurante au castigat 16% in acest an, in comparatie cu aprecierea de 3,4% a indicelui FTSE, care cuprinde cele mai mari 100 de companii britanice.



Whitbread a raportat ieri un profit in ultimele sase luni pana in septembrie in scadere de la 101,4 mil. lire sterline, cat obtinuse in aceeasi perioada a anului trecut, la 100,2 mil. lire sterline.



Whitbread opereaza hoteluri Marriott in baza angajamentului de franciza incheiat cu Bethesda, unitate a Marriott Internatioanal cu sediul in Maryland. Potrivit analistilor de la Morgan Stanley, aproape o treime din profitul operational a companiei britanice provine din afacerile unde aceasta este actionar minoritar, lucreaza in sistem joint-venture (ca in cazul Pizza Hut) sau opereaza in baza unor acorduri de franciza. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO