Business Internaţional

Putin a dat liber companiilor de stat sa cumpere active Iukos

27.09.2004, 00:00 18



Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat ca societatile de stat ar putea lansa oferte preluarea activelor Iukos Oil, in cazul in care vor fi vandute pentru acoperirea datoriei la stat. Guvernul sau nu urmareste un plan de "nationalizare" a celui mai mare exportator de petrol din Rusia, a afirmat Putin, citat de Bloomberg.



In iulie, autoritatile ruse au declarat ca ar putea vinde Iuganskneftegaz, companie care extrage peste 60% din titeiul Iukos, pentru a putea strange taxe restante in valoare de aproape 7,5 miliarde de dolari. Iukos, care a afirmat saptamana aceasta ca a platit 2,4 miliarde de dolari din datorie, sustine ca cererile statului rus vor conduce compania catre faliment.



"Guvernul are dreptul sa-si apere interesul", prin manevre legale, a declarat Putin reporterilor din Moscova. "Daca se vor vinde activele, orice companie va putea participa la vanzare, neexistand obiectivul de nationalizare a companiei."



Actiunile Iukos au coborat cu aproape 75%, din aprilie incoace, determinand scaderea generala a bursei din Moscova, datorita asteptarilor de destramare a companiei. In prima jumatate a anului, investitorii au scos 5,5 miliarde de dolari din Rusia. Putin conduce un plan de consolidare a controlului asupra industriei titeiului, prin combinarea Gazprom, cea mai mare companie din lume in sectorul gazelor naturale, cu Rosneft, un producator de petrol ce apartine statului.



Actiunile Iukos au crescut, insa, cu 5,7%, dupa declaratia lui Putin.



Fondatorul Iukos, Mihail Hodorkovski, este, in continuare, acuzat de frauda si evaziune fiscala, in timp ce compania sa trebuie sa achite impozite restante in valoare de sapte miliarde dolari, aferente anilor 2000-2001. Analistii estimeaza ca suma ar putea urca la 10 miliarde dolari dupa prezentarea rapoartelor de audit pentru perioada 2002-2004.



Grupul petrolier a reusit sa plateasca 2,2-2,4 miliarde dolari si a cerut autoritatilor sa-i permita vanzarea anumitor active si accesul la conturile bancare pentru a-si finanta operatiunile curente.



Iukos si-a asigurat saptamana trecuta continuitatea exporturilor catre Europa, prin obtinerea unei intelegeri cu Transneft, detinatorul monopolului conductelor petroliere. Aceasta presupune compensarea transportului cu echivalentul in titei a sumelor datorate. Transneft a acceptat acoperirea costurilor exportului petrolului livrat de Iukos prin cantitati de titei, in loc de bani.



Transneft pompeaza in afara granitelor Rusiei patru milioane de barili de petrol zilnic, din care 600.000 provin din productia Iukos. Iukos a scazut, insa, livrarile catre China cu doua treimi, urmand ca de la 28 septembrie, cantitatea exportata sa fie de numai un milion de tone de petrol.



Executorii judecatoresti intentioneaza sa vanda principalul activ Iukos, care extrage 1,7 milioane barili de petrol pe zi, adica 60% din totalul productiei.



Analistii estimeaza valoarea Iugansk la 16 miliarde dolari, dar posibila retragere a licentei de productie poate reduce pretul diviziei la 1-2 miliarde dolari.





Putin lanseaza mesaje ambivalente



"Mesajul lui Putin a fost ambivalent", a precizat Kaha Kiknavelidze, de la firma de brokeraj moscovita Troika Dialog. "Pe de o parte, el a spus ca extinderea Gazprom nu este legata de cazul Iukos, iar pe de alta parte, a adus in discutie problema vanzarii activelor Iukos. Este foarte dificil sa ghicesti ce soarta va avea gigantul petrolier din spusele lui Putin", a conchis el.



Potrivit analistilor, Gazprom va fi foarte bine pozitionata pentru a cumpara Iuganskneftegaz, pe masura ce se continua si preluarea Rosneft, si asta mai ales din cauza faptului ca grupul doreste sa isi extinda divizia petroliera.



Putin a mai spus ca preluarea Rosneft de catre Gazprom nu este legata de posibila vanzare a activelor Iukos, desi Rosneft detine participatii in cadrul Iukos. Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat la mijlocul lunii septembrie ca grupul pe care il conduce nu intentioneaza sa depuna o oferta pentru Iukos.



Guvernul, cel mai important actionar de la Gazprom, care detine 38% din actiuni, foloseste preluarea Rosneft-ului pentru a-si intari controlul asupra acestui monopol din domeniul gazelor naturale, inainte de ridicarea restrictiilor privind tranzactionarea titlurilor companiei.





Pur si simplu o decizie de piata



"Este, nici mai mult, nici mai putin, decat o decizie de piata", a spus Putin. "Astazi functioneza sistemul celor doua tipuri de actiuni, situatie care nu este normala".



Rusia a interzis strainilor in 1997 sa cumpere actiuni la Gazprom daca erau tranzactionate pe plan local, restrictionandu-i pe acestia la ADR-uri (American Depositary Receipts). Aceste tipuri de actiuni se tranzactionau la un pret cu 60% mai mare decat cele de pe bursa nationala. Limitarea accesului pe piata de capitaluri locala s-a facut cu scopul de a preveni o eventuala pierdere a controlului de stat asupra companiei. In plus fata de aceasta interdictie, strainii nu pot detine mai mult de 20% din Gazprom.



Guvernul a decis unificarea celor doua piete, doar dupa ce statul isi va asigura controlul direct exercitat asupra mamutului, care genereaza aproximativ 8% din produsul intern brut al Rusiei.



Potrivit presedintelui Putin, combinarea celor doua companii este menita sa amelioreze situatia pietei de capital din Rusia, a operatiunilor Gazprom si a transparentei grupului. El a mai precizat ca spera intr-o crestere a capitalizarii bursiere a Gazprom dupa ce se va produce efectiv reluarea Rosneft.





 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO