Business Internaţional

Putin îşi urmează visul: Rusia, Belarus şi Kazahstan au semnat tratatul de creare a Uniunii Economice Eurasiatice, motivul pentru care Ucraina este în pragul războiului civil iar Moldova caută adăpost la UE

Putin îşi urmează visul: Rusia, Belarus şi Kazahstan...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.05.2014, 00:04 1555

Preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului au semnat ieri tratatul prin care va intra în funcţiune din 2015 Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), o uniune care demonstrează că polul puterii mondiale se mută către Rusia, după cum sugerează presa rusească, o structură care va favoriza dezvoltarea economică a statelor membre, după cum a explicat Kremlinul, un instrument prin care Vladimir Putin vrea să reclădească un imperiu din ruinele URSS-ului, cum afirmă observatorii occidentali. De remarcat este că unul dintre membri, Kazahstanul, susţine că a trebuit să se lupte pentru a rămâne cu mai multă independenţă în UEE.

Kazahstanul a exclus cetăţenia comună, politica externă comună şi securitatea comună a graniţelor din tratatul prin care se stabileşte UEE, a declarat viceministrul kazah al afacerilor externe Samat Ordabaev citat de Tengrinews.

„Iniţial a fost oferit un proiect de tratat foarte voluminos, cu aproape 2.000 de pagini. Conţinea prevederi despre cum să fie reglementate toate aspectele vieţii în ţările noastre. Conţinea prevederi precum cooperare politică, cetăţenie comună, politici de imigrare, politici de visa, de securitate...Din cauza poziţiei hotărâte a Kazahstanului prevederi precum cetăţenia comună, politici externe comune, cooperare interparlamentară, proceduri privind paşaportul şi visa şi protejarea în comun a graniţelor, au fost excluse”,  a explicat Ordabaev.

Pe bazele acestei uniuni economice Putin vrea să construiască “imperiul”, Uniunea Eurasiatică. El şi-a făcut publică vizinea despre Uniunea Eurasiatică în urmă cu trei ani într-un articol publicat în Izvestia, un ziar foarte popular. Aici Putin descrie proiectul ca “o uniune puternică supranaţională care poate deveni unul dintre polii lumii moderne şi poate juca rolul unei legături directe între Europa şi regiunea Asia-Pacific”. Unii analişti văd însă în Uniunea Eurasiatică încercarea liderului rus de a crea o nouă indentitate eurasiatică pentru înlocuirea identităţii post-sovietice tot mai palide care leagă împreună fostele state sovietice şi tentativa lui Putin de a reconstrui imaginea Rusiei ca superputere mondială.

 

O uniune lipită cu bani

Putin a vrut ca din UEE să facă parte şi Republica Moldova şi mai ales Ucraina. În pofida presiunilor şi ameninţărilor venite de la Moscova, Chişinăul a ales să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, care şi ea vrea să-şi extindă sfera de influenţă în Est. Actualul conflict din Ucraina are şi el legătură cu decizia noului guvern de la Kiev de a alege drumul european în locul visului lui Putin. Prin Uniunea Eurasiatică Putin vrea să recreeze cel puţin o parte din URSS ca reacţie la ceea ce este perceput ca subminarea de către Occident a sferei tradiţionale de influenţă a Moscovei, notează Thomson Reuters.

 

Semnarea tratatului nu vine fără emoţii pentru Moscova. Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko a ameninţat că va bloca parafarea dacă anumite restricţii comerciale inclusiv taxe vamale pe produse din petrol impuse de Rusia nu sunt înlăturate. De asemenea, în martie Lukaşenko a criticat anexarea Crimeei de către Rusia ca fiind un „precedent rău”, dar a recunoscut că teritoriul ucrainean este „de facto” parte din Rusia. Disputele au fost rezolvate, iar Lukaşenko şi-a exprimat sprijinul pentru Putin spunând că Belarusul va sta „umăr la umăr” cu Rusia. Belarusul este dependentă de capitalul şi de energia Rusiei.

Uniunea Economică va pune o povară suplimentară în spatele economiei ruseşti deja în pragul recesiunii, în parte din cauza sacţiunilor impuse de statele occidentale după anexarea Crimeei, notează Reuters.

Viceministrul rus de finanţe Sergei Şatalov a explicat luna trecută că Belarusul şi Kazahstanul primesc aproximativ şase miliarde de dolari pe an de la Rusia în ajutor direct şi indirect, iar suma ar putea fi majorată cu 30 de miliarde de dolari dacă toate restricţiile comerciale sunt ridicate în 2015.

Rusia a acceptat să livreze Belarusului fără taxe 23 de milioane de tone de petrol anul acesta în virtutea uniunii vamale care stă la baza UEE. În schimb, Belarus va exporta produse din petrol, iar taxele vamale le va plăti Rusiei. Veniturile anuale din aceste taxe se situează la aproape trei miliarde de dolari. Iniţial, Moscova şi Minsk nu s-au înţeles asupra taxelor şi cantităţii de petrol furnizate de Rusia, însă Moscova a acceptat în aprilie să majoreze volumul cu 10%, cât a cerut Belarusul.

„Am rezolvat pe 10 ani problema livrărilor de petrol şi gaze. Volumele sunt cele pe care le-am vrut – 23 de milioane de tone sunt suficiente pentru a ne alimenta rafinăriile”, a spus Lucaşenko. În plus, taxe vamale de 1,5 miliarde de dolari vor rămâne în Belarus anul viitor. Fosta republică sovietică are de plată 3,2 miliarde de dolari pentru rostogolirea datoriei externe anul acesta.

 

Mai multă protecţie socială pentru aproape 200 de milioane de oameni

Ce va aduce Rusiei UEE? Mai multă putere, spune Igor Şuvalov, prim vicepremierul Rusiei. „Principalul nostru obiectiv este să construim UEE nu doar cu un spaţiu economic comun cu UE ci şi mai integrată în structura regiunii Asia-Pacific. Abia atunci economia Rusiei va fi puternică, iar partenerii din Uniunea Vamală vor primi ce merită”, a afirmat el. Odată cu crearea UEE, cei trei parteneri îşi asumă responsabilitatea garantării tranzitului liber al bunurilor, serviciilor, capitalului şi forţei de muncă şi a coordonării politicilor în sectoare cheie ale economiei cum ar fi energia, industria, agricultura şi transportul, a precizat consilierul lui Putin Yury Uşakov, potrivit Voice of Russia.

De asemenea, Rusia, Belarus şi Kazahstan vor deschide pieţe comune de petrol şi gaze naturale până în 2025, a afirmat Viktor Khristenko, preşedintele boardului Comisiei Economice Eurasiatice. Comisia urmează să fie principalul organism de control în UEE şi va fi cea care va aviza dezvoltarea şi semnarea acordurilor internaţionale ale UEE.

Tot Voice of Russia scrie că după crearea UEE, centrele globale de putere şi de luare a deciziilor “se vor schimba clar”. Publicaţia, vizibil afiliată Kremlinului, menţionează Ucraina ca unul dintre membrii UEE şi explică că parteneriatul implică schimb de tehnologie, de experienţă şi egalizarea condiţiilor de dezvoltare economică în fiecare stat. Rezultatul va fi sporirea productivităţii muncii şi competitivitate mai mare a exporturilor pe piaţa inernaţională, ceea ce va aduce mai multă protecţie socială pentru aproape 200 de milioane de oameni.

Publicaţia explică şi beneficiile geopolitice ale UEE. “Este puţin probabil ca ţările care colaborează îndeaproape să concureze sau să creeze instabilitate în regiune”.

Însă ministrul kazah de externe Samat Ordabayev a explicat că coloana vertebrală a Uniunii este doar cooperarea economică.

“Nu ne-am întors în Uniunea Sovietică. Construim o uniune pur economică bazată doar pe principii pragmatice. Ce vrem este ca economia să crească şi ca afacerile să se dezvolte. Vrem ca investitorii să vină la noi”, a declarat vicepremierul kazah Bakytzhan Sagintayev.

De aderarea la Uniune s-au arătat interesate Armenia şi Uzbekistan. Kyrgystan şi Tadjikistan, state mai sărace, se uită în direcţia Uniunii, dar spun că încă nu pot adera. Principalele condiţii pentru intrarea în UEE sunt reguli comune privind taxele, legislaţie armonizată privind piaţa muncii şi imigranţii şi stabilirea unui sistem bancar comun, notează AzerNews.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO