Business Internaţional

PwC: Criza din sectorul financiar se extinde

08.02.2008, 16:37 9

Criza globala a creditelor se va extinde in afara sectorului financiar, iar companiile din afara industriei bancare vor fi silite sa-si reduca valoarea contabila a investitiilor, este de parere seful celei mai mari companii de audit din lume, PricewaterhouseCoopers, scrie Financial Times.
Samuel DiPiazza, CEO al PwC, a declarat ca mai multe companii americane au investit in produse bancare garantate prin ipoteci sau bunuri imobiliare, instrumente financiare ce au adus pierderi de miliarde de dolari pentru bancile de pe Wall Street.
"Nu este vorba numai de banci. In curand vom descoperi probleme si la alte institutii non-financiare", a declarat DiPiazza.
Saptamana trecuta, compania farmaceutica Bristol Myers Squibb a anuntat ca va reduce cu 275 de milioane de dolari (188 de milioane de euro) valoarea investitiilor sale in produse bancare cu grad mare de risc, iar analistii se asteapta la aceeasi miscare din partea mai multor companii din diverse domenii.
Compania farmaceutica a anuntat ca a investit 811 mil. dolari (555 mil. euro) in instrumente financiare complexe.
Alte companii nonfinanciare care au anuntat pierderi in urma crizei ipotecare au fost producatorul de echipamente pentru retele Ciena si compania de software Lawson.
Avertizarile venite din partea sefului celei mai mari firme de contabilitate din lume au marit temerile in legatura cu extinderea crizei de pe piata financiara spre alte sectoare ale economiei americane. DiPiazza a declarat ca vanzarea activelor "la o valoare corecta" este mult mai dificila acum din cauza volatilitatii si a lipsei de lichiditati in cazul mai multor produse bancare.
"Acum ca pietele se misca foarte repede, comertul cu instrumente financiare complexe este greoi si de asemenea fragil, ceea ce ingreuneaza activitatile de audit", a mai afirmat DiPiazza.
Directorul PwC a adus argumente in favoarea "valorii corecte" a activelor, in ciuda criticilor care afirmau ca reducerile de valoare contabila a activelor realizate de bancile americane sunt exagerate, subliniind valoarea profesionala si nivelul de pregatire al auditorilor in astfel de situatii de criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO