Business Internaţional

"The Passion of the Christ" si pasiunea de a face bani a lui Mel Gibson

17.03.2004, 00:00 16



Actorul american si regizorul Mel Gibson este pe cale sa obtina un profit personal in valoare de cel putin 350 milioane de dolari din realizarea controversatului film "The Passion of the Christ", acesta fiind unul dintre cele mai semnificative castiguri inregistrate in indelungata istorie a Hollywood-ului, relateaza Wall Street Europe.



Estimarile se bazeaza pe calculele unor surse apropiate procesului de realizare a filmului, cat si unor proiectii lansate de persoane familiare cu aspectele ce tin de business in procesul de realizare a unui film.



Gibson, in varsta de 48 de ani, datoreaza acest castig in parte marilor studiouri ce i-au refuzat ajutorul. Astfel, Gisbon si-a finantat singur productia, incheind in acelasi timp contracte favorabile cu distribuitorii. Avand in vedere imensul succes de box-office inregistrat de film in Statele Unite, 228 milioane de dolari miercuri, de volumul foarte mare al vanzarilor de bilete ce ar putea fi inregistrat in afara Statelor Unite si de eventualele profituri legate de lansarea pe DVD, suma de 350 milioane de dolari anuntata s-ar putea dovedi prea mica. Profitul personal realizat de Gibson s-ar putea ridica pana la 400 milioane de dolari sau chiar mai mult.



Surse din interiorul Hollywood-ului cred ca singurul regizor ce a obtinut un profit similar din realizarea unui singur film este George Lucas, ce a finantat si controlat toate aspectele legate de lansarea in anul 1999 a filmului "The Phantom Menace" din seria Star Wars. O purtatoare de cuvant a lu Lucas a refuzat sa comenteze. Alti realizatori de filme de succes, cum ar fi Steven Spielberg, au lucrat in cadrul sistemului de studiouri, ce percep un procent foarte mari din castiguri in schimbul finantarii si distribuirii filmelor.



Nici chiar distribuitorul filmului "The Passion of Christ", Newmarket Films, nu a anticipat numarul foarte mare de oameni ce au luat cu asalt cinematografele de la lansarea filmului in Statele Unite pe 25 februarie. "Cred ca nimeni nu s-a asteptat la suma de 125 de milioane de dolari in primele cinci zile de dupa lansare," a declarat Robert Schwartz, vice-presedinte al departamentului de marketing si distributie al Newmarket.



Suma ce va fi obtinuta in final de catre Gibson va depinde de o serie de factori complicati. Conform unor surse familiare cu procesul de realizare a filmului, daca valoarea vanzarilor de bilete in Statele Unite va atinge 400 milioane de dolari, dupa cum se asteapta multi observatori, Gibson ar putea lua acasa aproximativ 108 milioane de dolari. Aceasta suma este obtinuta in urma scaderii partii cuvenite cinematografelor ce difuzeaza filmul, a sumei platite distribuitorului si a costurilor legate de productie si marketing. Un purtator de cuvant al lui Gibson a refuzat sa comenteze.



Pe langa suma pe care o va obtine din veniturile din vanzarile de bilete in Statele Unite, Gibson ar mai putea castiga cel putin 100 milioane de dolari din vanzarile de bilete in afara Statelor Unite, presupunand ca suma totala obtinuta va fi de 400 milioane de dolari si in acest caz. Aceasta suma este de fapt orientativa pentru ca vanzarile de bilete pentru filme americane de succes depasesc adesea vanzarile realizate in Statele Unite.



Adevaratul profit va fi obtinut din vanzarile de DVD si video, iar o alta suma importanta va fi derivata din vanzarea de drepturi de difuzare catre televiziunile cu plata.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO