Business Internaţional

R.J. Reynolds Tobacco, in centrul unor speculatii privind preluarea sa

19.06.2003, 00:00 67



Producatorul de tigarete British American Tobacco (BAT) ar putea inainta o oferta pentru preluarea R.J. Reynolds Tobacco (RJR), a doua companie de profil din Statele Unite dupa Philip Morris si producator al marcilor Camel si Winston.



Recent, conducerea RJR a angajat firma de consultanta Booz Allen Hamilton, care va evalua operatiunile companiei, pentru a identifica solutii destinate majorarii profiturilor si imbunatatirii performantelor financiare.



"RJR a angajat specialistii de la Booz Allen Hamilton pentru a realiza un studiu asupra intregii companii, unul dintre scopuri putand fi o eventuala vanzare. In opinia noastra, probabilitatea ca British American Tobacco sa se gandeasca la preluarea R.J. Reynolds este din ce in ce mai mare", a aratat Ann Gurkin, de la Davenport & Co., in cadrul unui raport intern realizat in data de 15 mai.



Reprezentantii oficiali ai celor doua companii vizate au refuzat sa comenteze speculatiile.



In luna aprilie, Andrew Schindler, presedintele si directorul executiv al RJR, a declarat ca ia in calcul o serie de optiuni si ca "va aplica toate masurile necesare pentru stimularea profitabilitatii companiei".



"La un moment dat, BAT va achizitiona Reynolds, dar exista si posibilitatea sa preia numai o parte din operatiunile producatorului american. Un astfel de parteneriat are logica. RJR este pe locul doi in Statele Unite si are putine sanse sa puna in pericol pozitia de lider a Philip Morris. Pe de alta parte, BAT doreste sa se extinda si este o companie extrem de puternica. Cred ca Philip Morris se teme de potentialul BAT", a declarat un partener bancar din cadrul unei firme importante de pe Wall Street, care a preferat sa nu isi dezvaluie identitatea.



BAT este al doilea mare producator de tigarete din lume dupa Philip Morris, divizie a Altria Group Inc, si detine si compania Brown & Williamson, a treia din ierarhia industriei americane de profil. BAT este cunoscuta pentru marcile Lucky Strike, Dunhill si Pall Mall si are o valoare de piata de aproximativ 23 de miliarde de dolari.



O eventuala preluare a R.J. Reynolds, a carui valoare de piata se ridica la trei miliarde de dolari, ar consolida pozitia BAT pe piata americana.



"Nu excludem posibilitatea de a realiza o achizitie in Statele Unite, iar daca RJR va anunta ca scoate la vanzare o parte din marcile sale, vom analiza aceasta posibilitate", declara directorul executiv al BAT, Paul Adams, in luna aprilie.



Tot atunci, conducerea R.J. Reynolds si-a revizuit in sens negativ previziunile financiare din acest an, pe fondul reducerilor majore de pret aplicate si a scaderii vanzarilor. Cu patru luni in urma, R.J. Reynolds a anuntat ca va diminua personalul cu peste 600 de angajati, cifra echivaland cu opt procente din totalul salariatilor pe care ii are in evidenta.



In ultimele luni, actiunile R.J. Reynolds au pierdut aproape jumatate din valoare, din cauza rezultatelor financiare nesatisfacatoare si a proceselor costisitoare intentate de fumatori.



Retrogradare



Agentia de evaluare fianciara Moody's Investors Service a anuntat, luni, ca a retrogradat ratingul RJR acordat datoriilor pe termen lung la categoria "junk", care indica un risc semnificativ pentru investitii. Decizia analistilor a fost determinata de cheltuielile ridicate aferente companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO