• Leu / EUR4.7287
  • Leu / GBP5.3209
  • Leu / USD4.1834
Business Internaţional

Ratingului Transelectrica, îmbunătăţit de Moody's de la negativ la stabil

Ratingului Transelectrica, îmbunătăţit de Moody's de la negativ la stabil

Autor: Marius Oncu

4 feb 2014 227

De asemenea, agenţia a confirmat şi ratingul probabilităţii de intrare în incapacitate de plată, la "Ba2-PD", de asemenea cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al Moody's.

"Perspectiva stabilizată a Transelectrica reflectă progresele companiei în privinţa consolidării poziţiei de lichiditate", a declarat analistul Moody's pentru Transelectrica, Nicholas Stevens, notând emisiunea de obligaţiuni totalizând 200 de milioane de lei din decembrie a companiei, care a redus dependenţa de finanţarea bancară pe termen scurt.

Moody's se aşteaptă ca Tranelectrica să împrumute din nou prin obligaţiuni pe piaţa internă în a doua jumătate a anului, parte a eforturilor de a crea o bază de lichiditate strabilă.

"Transelectrica mai are încă de lucru pentru a-şi crea o bază de lichiditate stabilă structural, precum semnarea unor facilităţi de lichiditate pe mai mulţi ani, dar a accesat piaţa internă de obligaţiuni şi va repeta, probabil, acest lucru în a doua jumătate a anului", a spus analistul Moody's.

Compania s-a bazat în trecut pe finanţarea de la bănci de dezvoltare pentru anumite proiecte şi pe împrumuturi pe termen relativ scurt de la bănci comerciale. Moody's consideră că această dependenţă de împrumuturi de la bănci, în absenţa unor facilităţi de finanţare angajate, expune banca la riscuri de lichiditate în cazul unor perturbări pe piaţa financiară. Prin emisiunea de obligaţiuni, Transelectrica şi-a diversificat sursele de finanţare şi a prefinanţat programul de investiţii pentru următoarele 15 luni.

În plus, compania a înregistrat anul trecut o stabilizare a rezultatelor financiare, notează agenţia de evaluare.

Conform metodologiei pentru companii controlate de stat, Moody's ia în calcul în cadrul evaluării Transelectrica şi potenţialul sprijin guvernamental. În cazul în care ratingul României, în prezent la "Baa3", cu perspectivă negativă, va fi redus, decizia nu va conduce, însă, automat la retrogradarea Transelectrica, se arată în comunicant.

Având în vedere perspectiva ratingului României, Moody's nu se aşteaptă să îmbunătăţească pe termen scurt calificativul Transelectrica.

Transelectrica este operatorul sistemului naţional de transport al energiei, iar statul controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din acţiuni, iar SIF Oltenia deţine 6,85%.

Compania a împrumutat în decembrie 200 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani. Emisiunea face parte dintr-un plafon de 900 milioane lei (203,1 milioane de euro) pentru astfel de împrumuturi în perioada 2013-2017 atât în lei, cât şi în valută, aprobat de acţionari în 30 septembrie.

Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7287
Diferență: 0,0804
Ieri: 4.7260
Azi: 4.1834
Diferență: -0,9635
Ieri: 4.2193
Azi: 5.3209
Diferență: 0,5366
Ieri: 5.3065
Azi: 4.2397
Diferență: 0,4145
Ieri: 4.2262