Business Internaţional

Război comercial între doi giganţi asiatici: Japonia elimină Coreea de Sud de pe lista de parteneri comerciali de încredere

Război comercial între doi giganţi asiatici: Japonia...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2019, 00:00 361

Cabinetul japonez a aprobat un plan pentru eliminarea Coreei de Sud dintr-o „listă albă“ cu ţări care beneficiază de controale de export preferenţiale, o acţiune care va tensiona şi mai mult relaţiile dintre cele două state ce nu se înţeleg asupra despăgubirilor de război, scrie Deutsche Welle. 

Decizia Japoniei va perturba probabil lanţuri de aprovizionare din industria de tehnologie.

Tokio a explicat că a făcut acest pas din motive de siguranţă naţională, dar Seulul îl vede ca pe o răzbunare. Decizia de extindere a unei limite a exporturilor de materiale rare vine la o lună după ce Japonia a impus companiilor japoneze obligaţia de a cere aprobare de la caz la caz pentru exportul de materiale industriale utilizate pentru semiconductori, smartphone-uri şi alte dispozitive de înaltă tehnologie.

Noua măsură, care va intra în vigoare pe 28 august, va impune un proces de aprobare mai strict pentru o listă extinsă de materiale care ar putea fi redirecţionate către uz militar. Japonia spune că măsura comercială a fost luată ca răspuns la problemele de control în ceea ce priveşte exporturile din Coreea de Sud care au impact asupra securităţii naţionale. Această mişcare ar putea perturba lanţurile de aprovizionare şi sectorul de înaltă tehnologie într-un moment în care cresc tensiunile comerciale dintre SUA şi China. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO