Business Internaţional

Războiul ruso-ucrainean perturbă dramatic sistemul alimentar global

Războiul ruso-ucrainean perturbă dramatic sistemul...

Autor: Catalina Apostoiu

15.03.2022, 00:00 220

Sistemul alimentar mondial este în pericol în condiţiile în care invazia Ucrainei de către Rusia pune în pericol unul dintre marii grânari ai lumii, scrie Bloomberg.

Războiul din Ucraina ameninţă culturi de bază din marile regiuni cultivatoare de cereale din Europa, însemnând că creşterea preţurilor alimentelor cu care consumatorii din întreaga lume se confruntă deja s-ar putea accelera, creând pericolul unei crize a foametei în toată regula.

Preţurile alimentelor la nivel mondial se situează la maxime istorice, insecuritatea alimentară dublându-se în ultimii doi ani. Pieţele agricole sunt de asemenea în creştere dramatică.

Guvernele iau măsuri pentru a-şi asigura stocurile locale de alimente, o mişcare care va prelungi probabil inflaţia alimentară.

Acest protecţionism alimentar ar putea amplifica şi mai mult creşterea preţurilor la nivel internaţional, avertizează Steve Mathews, de la Gro Intelligence.

Alţi furnizori s-ar putea strădui să acopere deficitele de stocuri, însă multe ţări care ar putea face acest lucru în mod tipic se confruntă la rândul lor cu probleme de producţie. Tot ce este folosit în producţia de alimente se scumpeşte.

Rusia, un furnizor major de nutrienţi pentru culturi, şi-a îndemnat producătorii locali de îngrăşăminte să-şi reducă exporturile, stârnind temeni legate de posibile penurii de inputuri vitale pentru cultivatori.

Decizia Rusiei sporeşte nesiguranţa de pe piaţa mondială exact într-un moment în care fermierii din Brazilia, cel mai mare importator de îngrăşăminte din lume, întâmpină deja probleme în a obţine nutrienţi pentru culturi.

„În mediul actual cu preţuri ridicate, fermierii vor avea dificultăţi în a plăti sau a obţine finanţare pentru plata inputurilor necesare. Orice deficit riscă să diminueze yieldurile şi calitatea cerealelor, sporind presiunea pe preţuri“, arată Alexis Maxwell, analist la Bloomberg.

Navele care transportă cereale par să se mişte din nou din Marea Azov, după ce atacul Rusiei aruncase iniţial în aer transporturile de grâu şi ulei vegetal, traficul din regiune fiind oprit.

Totuşi, temerile privind siguranţa echipajelor şi primele de asigurare îi descurajează pe proprietarii de nave de la a trimite transporturi către Ucraina sau Rusia.

Ucraina şi Rusia reprezintă împreună peste un sfert din comerţul mondial cu grâu şi o cincime din cel cu porumb. A face faţă raliului ameţitor de pe pieţele agricole nu este o sarcină foarte uşoară, în special pentru ţările dependente de importuri. Undele de şoc se propagă la nivelul rafturilor magazinelor.

Temerile privind procurarea de alimente sunt în creştere şi în cele mai populate ţări, China şi India.

Dacă transportul de cereale din Marea Neagră va rămâne blocat, va fi necesată o redirecţionare şi mai semnificativă a comerţului agricol global, avertizează Matthews de la Gro Intelligence.

„Relinierea va fi dureroasă, iar durerea va depinde de dimensiunea bugetului pentru alimente raportată la venitul sau avuţia totală“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO