Business Internaţional

Războiul subvenţiilor dintre UE şi SUA continuă. Banca Europeană de Investiţii propune un nou fond pentru contracararea stimulentelor americane

Războiul subvenţiilor dintre UE şi SUA continuă....

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2023, 00:05 221

În timp ce companii europene mari investesc peste Atlantic, Banca Europeană de Investiţii ar putea în­fiinţa un nou fond pentru a contra­cara subvenţiile verzi oferite de le­gislaţia americană privind reducerea inflaţiei (IRA), subvenţii care pun presiune pe companii să-şi mute pro­ducţia în SUA, a anunţat preşedin­tele acesteia, Werner Hoyer, potrivit Reuters.

Hoyer a declarat pentru publica­ţia germană Der Spiegel că un fond înfiinţat pentru a susţine companiile în timpul pandemiei de COVID-19 ar putea servi drept model pentru unul menit să protejeze industria europeană.

O majorare a capitalului băncii pentru crearea fondului nu ar fi ne­cesară. Fondul ar urma să fie fo­losit pentru promovarea tehnologiilor şi industriilor care conferă Europei un avantaj competitiv, însă garanţiile financiare ar trebui oferite fie de către Uniunea Europeană, fie de statele membre, a adăugat acesta.

„Auzim de la mulţi dintre clienţii noştri corporate că resimt presiuni uriaşe pentru a-şi muta producţia şi în special departamentele de dez­voltare în SUA“, a arătat Hoyer. „În principiu, fiecare proiect de investiţii care nu a primit încă aprobarea finală este în prezent testat“. Companii din Europa fie au a­nun­ţat planuri de construcţie de fa­brici în SUA, fie de creştere a in­vestiţiilor acolo, atrase de subvenţiile generoase.

Audi, deţinut de VW, a anunţat recent că ar putea construi o fabrică în SUA.

„IRA a făcut construcţia unei uzine americane pentru maşini electrice foarte atractivă“, a declarat CEO-ul Audi Markus Duesmann.

Automobilwoche anunţa de a­semenea că Volkswagen intenţionea­ză să-şi construiască propria uzină în SUA pentru marca Scout.

Constructorul auto Stellantis comenta recent că IRA îi oferă noi stimulente pentru accelerarea planu­rilor de localizare a producţiei de maşini electrice.

Tesla şi-a redus planurile de producţie de baterii în Brandenburg, Germania, şi prioritizează producţia de celule în SUA datorită IRA.

Compania spaniolă Iberdrola, printre cele mai mari companii de energie din lume, îşi creşte investiţiile din SUA la aproape jumătate din nivelul total la nivel mondial în 2023-2025, comparativ cu 23% în UE.

Ignacio Galan, preşedinte execu­tiv al companiei, a declarat pentru FT că SUA reprezintă în prezent un loc „mult mai atrăgător“ pentru in­vestiţii.

Firma suedeză de baterii Northvolt a anunţat la rândul său că-şi reevaluează unele decizii de investiţii prin prisma IRA, scrie CNBC.

Northvolt va prezenta detaliile unei noi unităţi de producţie în SUA înainte de începutul verii, a declarat CEO-ul acesteia, Peter Carlsson.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO