Business Internaţional

RBS se retrage din 36 de tari

08.03.2009, 18:08 15

Creditorul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) intentioneaza sa renunte la filialele din peste 36 de tari (inclusiv din Romania), dupa ce a decis sa se reorienteze mai mult catre diviziile sale cele mai importante, scrie agentia de presa Thompson Reuters.

Bancile comerciale din Asia, in special cele indiene sau cele din Pakistan, Indonezia sau Taiwan, ar putea fi interesate de preluarea de active ale Royal Bank of Scotland. HBSC, Standard Chartered si grupurile bancare din Australia si Noua Zeelanda iau in considerare cumpararea activelor companiei financiare britanice. 
Potentialii cumparatori, chiar si cei care si-au refacut recent balanta comerciala, sunt totusi destul de prudenti atunci cand vine vorba de aprobarea unor astfel de investiti.
Conducerea RBS a anuntat ca si diviziile din Europa Centrala si de Est ar putea fi vandute si a precizat ca va scoate la vanzare banca americana Charter One pe care a preluat-o in 2004 sau doar anumite unitati ale companiei financiare, insa este posibil sa astepte imbunatatirea conditiilor economice pentru a lansa oferta.
Directorul executiv al Royal Bank of Scotland, Stephen Hester, incearca in prezent sa aplice o strategie opusa fata de cea a predecesorului sau Fred Goodwin, care era un adept al noilor achizitii. Politica lui Hester este sprijinita si de executivul britanic, actionarul majoritar al bancii.
Strategia noului CEO al RBS va reorienta institutia financiara catre diviziile comerciale din Marea Britanie si din SUA, urmarind si crearea unor banci de investitii de dimensiuni mici care sa isi desfasoare activitatea in centre financiare importante din 17 tari. Ca urmare a noii strategii, RBS va renunta la unele piete majore. Morgan Stalnley si UBS sustin si ele necesitatea ca banca sa se retraga din anumite state.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO