Business Internaţional

Real şi Barcelona au probleme cu fiscul: cluburile spaniole trebuie să plătească taxe de 600 mil. euro

Autor: Cristina Rosca

05.10.2010, 23:51 24

Campioana mondială la fotbal, Spania, nu este campioană cândvine vorba de finanţe, scrie Bloomberg. La mai puţin de trei lunidupă ce primul-ministru José Luís Rodríguez Zapatero a ţinut orecepţie în cinstea echipei na­ţio­nale de fotbal în Madrid,parla­men­tul a aprobat o moţiune pe 21 sep­tem­brie, cu 332 devoturi pentru şi unul împo­trivă, prin care cluburile de fotbalsunt obligate să plătească circa 800 mi­l. dolari (585 mil. euro)pentru impozitele şi taxele restante.

Taxele neplătite afectează Spa­nia, în condiţiile în care ţaraîncearcă să îşi reducă deficitul bugetar cu mă­suri de austeritateprecum înghe­ţa­rea pensiilor şi eliminarea sub­ven­ţiilor pentrunoile mame. Guvernul socialist va adopta o legislaţie în 2011 caredoreşte să reducă chel­tuie­lile aferente transfe­ru­rilor dinfotbal şi ale salariilor din acest do­meniu, care au ma­joratdatoria prin­cipalelor 20 de echipe de fotbal la 3,5 mld. euro îniunie 2009, potrivit unui raport de cer­cetare al Univer­si­tăţiidin Barcelona.

"Există o dinamică în fotbal care este totalmente iraţională şicare afectează şi sectorul public", a spus Fran­cisco Jorquera,purtătorul de cu­vânt al partidului Galician, care a pre­zen­tatmoţiunea. "Multe cluburi de fotbal sunt în faliment tehnic."
Presiunea venită din partea fanilor, care forţează echipele săcâştige cât mai multe jocuri şi trofee, a îndemnat clu­bu­rile săcheltuiască peste po­sibilităţile lor pentru a achiziţionaju­cători, acest fenomen fiind prepon­derent după 1990, potrivitlui José Maria Gay, pro­fe­sor la Universitatea din Barce­lona,care a supravegheat cercetarea.
Valencia, de şase ori campioană în Spania, avea datorii cătrecreditori, clu­buri rivale şi stat, în iunie 2009, în va­loare de552,9 mil. euro. Suma era de peste şase ori mai mare decât venitulanual al clubului, potrivit celor mai re­cente informaţii oferitede Valencia.

Atletico Madrid, un alt club, are o dato­rie de 511 mil. euro,potrivit unui raport de cercetare realizat de Gay. Cu toate acesteaeste în continuare dispusă să cheltuie sume uriaşe pe transferuri.Pe 30 august, Atletico a înaintat prin fax o ofertă în valoare de11 mil. euro pentru mijlocaşul Arda Turan de la Galatasaray,potrivit unei copii a fa­xu­lui de pe site-ul echipei de fotbal dinTur­cia. Galatasaray a respins însă oferta.
"Este o nebunie, însă nu este ceva care să îngrijoreze suporterii",a spus Juan Carlos Prieto, un şofer care con­duce un fan club alechipei Atletico în oraşul Patones din apropiere de Ma­drid. "Nu neinteresează decât dacă pier­dem sau câştigăm."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO