Business Internaţional

Reconstrucţia Ucrainei: BlackRock lansează un fond de dezvoltare, britanicii organizează o conferinţă pentru mobilizarea susţinerii, 1.800 de companii poloneze sunt interesate

Reconstrucţia Ucrainei: BlackRock lansează un fond de...

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2023, 00:05 587

Gigantul american BlackRock a lansat un fond de dezvoltare pentru Ucraina împreună cu guvernul a­cestei ţări pentru atragerea de capital public şi privat în vederea recon­struc­ţiei Ucrainei, scrie Intellinews.

Recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Laurence D. Fink, şeful BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, pentru a discuta modalităţi de a atrage investiţii în economia devastată de război a ţării.

BlackRock ar putea juca un rol cheie în atragerea de investiţii pentru reconstrucţia ţării.

Fondul de dezvoltare va mobiliza capital atât din surse locale, cât şi in­ternaţionale pentru finanţarea pro­iec­telor de reconstrucţie. Acesta este aşteptat să investească în infrastruc­tură, energie, agricultură şi alte sec­toare cheie ale economiei ucrainene.

Acesta va ajuta de asemenea Ucraina în reclădirea infrastructurii critice afectate în timpul conflictului.

De asemenea, premierul ucrai­nean Denîs Şmîhal s-a întâlnit recent cu secretarul de stat pentru afaceri externe din Marea Britanie, James Cleverly, pentru a discuta despre reconstrucţia Ucrainei, notează agenţia Anadolu.

„Am discutat redresarea rapidă, implicarea sectorului privat în re­con­strucţia Ucrainei şi implementarea de reforme ca priorităţi pentru con­ferinţa internaţională privind recon­strucţia Ucrainei, care va avea loc în Londra în perioada 21-22 iunie.

Conferinţa se va concentra pe mo­bilizarea susţinerii internaţionale pentru stabilizarea economică şi so­cială a Ucrainei şi redresarea acesteia de pe urma efectelor războiului, in­clusiv prin asistenţă de urgenţă pen­tru nevoi imediate şi participarea sec­to­rului privat la procesul de recon­strucţie.

Cât priveşte implicarea Poloniei în efortul de reconstrucţie a Ucrainei, PAIH, Agenţia pentru Investiţii şi Comerţ a ţării, a anunţat că în prezent sunt înregistrate în baza sa de date 1.800 companii poloneze, de la mici la destul de mari, care vor să investească în Ucraina, potrivit 300gospodarka.pl.

PAIH este în prezent în proces de pregătire a companiilor poloneze pentru a participa la licitaţii organizate de ONU.

„În acest moment, ONU se pregăteşte să desfăşoare licitaţii în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, iar noi pregătim companii să participe la aceste licitaţii“, a declarat preşedintele PAIH, Pawel Kurtasz.

Reconstrucţia Ucrainei, în ciuda oportunităţilor asociate pentru companiile poloneze, implică multe necunoscute. Deschiderea unei pieţe atât de mari pentru investiţii, cu nevoi uriaşe de materiale de construcţie, ar putea duce la creşterea preţurilor acestora. De asemenea, ar putea duce la secarea şantierelor poloneze de muncitori ucraineni, fără de care industria construcţiilor nu va putea funcţiona normal, avertiza recent Damian Kazmierczak, economist-şef în cadrul Asociaţiei Poloneze a Angajatorilor din Construcţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO