Business Internaţional

Reducerile de dobânzi şi creditarea explozivă propulsează economia Turciei cu viteze mai mari decât cele ale majorităţii rivalelor

Reducerile de dobânzi şi creditarea explozivă...

Autor: Catalina Apostoiu

02.03.2021, 00:05 6252

♦ Economia turcă a avansat cu 1,8% în 2020 l Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat băncile să-şi crească creditarea pentru a ajuta companiile şi consumatorii să treacă peste şocul coronavirusului.

Economia Turciei a performat peste cele ale majorităţii rivalelor sale în ultimul trimestru al anului trecut, în condiţiile în care reducerile de dobânzi şi o majorare puternică a cheltuielilor şi creditării au contracarat impactul restricţiilor anti-coronavirus chiar în condiţiile în care lira s-a prăbuşit, scrie Bloomberg.

PIB-ul ţării a avansat cu 5,9% faţă de perioada similară a anului trecut, peste performanţele tuturor ţărilor G-20 cu excepţia Chinei. Media estimărilor a 20 de analişti chestionaţi de Bloomberg indica o creştere de 6,9%. Datele ajustate sezonier şi la numărul zilelor de lucru au indicat o creştere de 1,7% în ultimul trimestru faţă de T3. Economia turcă a avansat cu 1,8% în 2020. Creşterea a slăbit lira cu 20% în 2020 şi a menţinut rata inflaţiei la două cifre pe întregul an trecut. Datele indică provocarea aflată în faţa guvernatorului băncii centrale, Naci Agbal, care încearcă să tempereze creşterea şi să restabi­lească stabilitatea preţurilor fără a declanşa o încetinire pronunţată a activităţii şi o creştere a şomajului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat băncile să-şi crească creditarea pentru a ajuta companiile şi consumatorii să treacă peste şocul coronavirusului.

Boomul creditării a fosy dublat de un ciclu de reduceri de dobânzi. De asemenea, companiilor turce li s-a interzis să-şi disponibilizeze angajaţii. Interdicţia a fost prelungită în decembrie cu încă trei luni.

Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat estimarea de creştere pentru economia Turrciei la 6% în 2020 pe fondul campaniei de vaccinare, avertizând în acelaşi timp că reacţia faţă de pandemie a intensificat riscurile financiare pre-existente deşi a dus la o revenire puternnică a activităţii economice.

Pe lângă aceste riscuri, lira turcească se numără printre monedele care au puternic de suferit de pe urma creşterii puternice a randamentelor titlurilor americane de trezorerie înregistrată recent.

În lumea aflată în curs de dezvoltare, obligaţiunile denominate în dolari şi locale au avut parte de cea mai slabă lună din martie anul trecut, în timp ce acţiunile au suferit cel mai amplu declin săptămânal din aproape un an.

„În lipsa unor eforturi mai ample de încetinire a creşterii puternice a randamentelor, pieţele emergente ar putea rămâne sub presiuneî, arată Ilya Gofshteyn, strateg la Standard Chartered.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO