Business Internaţional

Reforma pensiilor scoate pe strazile Frantei sute de mii de grevisti

15.05.2003, 00:00 19

Strazile din aproape 100 de orase franceze au fost invadate marti si ieri cu sute de mii de grevisti, care au protestat impotriva initiativei ambitioase a guvernului condus de Jean-Pierre Raffarin de a reforma pensiile din sectorul public, informeaza presa internationala.
Protestatarii, majoritatea functionari publici, au fost incurajati de sprijinul sectorului privat. Un sondaj publicat marti de insitutul CSA pentru cotidianul Le Parisien si citat de Financial Times, arata ca 64% din populatie, fie ca aproba protestele, fie simpatizeaza cu grevistii. Acelasi sondaj a aratat ca 65% din francezi sunt ingrijorati pentru viitorul pensiilor lor.
Guvernul de centru-dreapta condus de Raffarin a avertizat ca daca sistemul de pensii nu este schimbat se va prabusi in cel mult 20 de ani. Marsul de ieri a fost cel mai mare de la preluarea puterii de catre Raffarin, acum un an.
"Trebuie sa continuam sa explicam aceste probleme in detaliu pentru ca vrem sa protejam sistemul de pensii. Daca nu facem reforma, sistemul va intra in colaps", a spus Jean-Francois Cope, purtatorul de cuvant al guvernului.
Rezultatele sondajelor arata ca guvernul condus de Raffarin se confrunta cu o sarcina dificila, aceea de a promova programul sau de reforma intr-un moment in care economia aproape ca stagneaza, iar somajul este in crestere. De asemenea, vor da aplomb celor trei mari federatii sindicale care au organizat protestele.

Ce vrea Raffarin
Propunerile de reforma a pensiilor in sectorul public au fost date publicitatii saptamana trecuta si urmeaza sa fie votate de Parlament inainte de vacanta de vara.
Raffarin a insistat ca nu va face nici un fel de compromisuri intr-o chestiune esentiala: pensiile din sectorul public trebuie aliniate pana in 2008 cu schimbarile care au fost introduse treptat in sectorul privat inca din 1993. Momentan, angajatii din sectorul public beneficiaza de sistemul privilegiat "pay-as-you-go" - valoarea pensiei depinde de salariul la pensionare.
"Cei care incearca sa blocheze reformele sa nu conteze pe intelegerea mea...Strada poate sa-si spuna punctul de vedre, dar nu strada este cea care guvernmeaza", a spus premierul Frantei.
Potrivit proiectului de lege, angajatii in sectorul public, care reprezinta in jur de o patrime din forta de munca a Frantei, vor trebui sa-si creasca perioada de contributie de la 37,5 ani, cat este acum, la 40 de ani. Aceasta perioada va fi apoi marita treptat pana in 2012 la 41 de ani, pentru toti angajatii.
Guvernul a abandonat deja planul de a creste contributiile pentru sectorul public, astfel ca acestea vor ramane la 7,85%, cu doua puncte procentuale sub cele din sectorul privat.
Sindicatele urmaresc sa blocheze si alte schimbari. Printre acestea: conditii mai aspre de penalizare a celor care se pensioneaza anticipat; o reducere substantiala a celor care obtin permisiunea de a se pensiona anticipat din cauza ca au posturi care presupun o munca foarte grea sau locuri de munca temporare; reducerea ajutoarelor de pensii pentru femeile care au alti membri de familie in intretinere; indexarea pensiilor dupa indicele inflatiei si nu dupa nivelul salariilor.
Sindicatele vor sa se asigure ca pensiile vor include o evaluare corecta a multiplelor pati pe baza de bonusuri care prevaleaza in sectorul public. Acestea consituie o parte importanta a salariilor din sectorul public si adesea pot fi speculate prin practica promovarii in functie chiar inainte de pensionare. Propunerile guvernului pe acesata tema sunt, in mod deliberat, destul de vagi.

Austria si Germania nu scapa
 Confruntate cu realitatea demografica de prelungire a duratei de viata a pensionarilor si de imbatranire a populatiei, guvernele Frantei, Germaniei si Austriei considera ca este necesar sa gaseasa strategii pentru a reduce cheltuielile bugetare cu pensiile.
Ieri si in Austria in jur de 100.000 de profesori si invatatori s-au alaturat grevei nationale de protest impotriva reducerii pensiilor.
"Sunt indeplinire toate conditiile pentru declansarea unei greve generale", a spus Didier le Reste, reprezentant al angajatilor in sistemul cailor ferate in cadrul Confederatiei Generale a Muncii (CGT), cel de-al doilea mare sindicat francez. "Daca guvernul nu renunta la planurile actuale ne putem astepta la greve mult mai ample", a adaugat Didier, citat de New York Times.
Insa, guvernul care a inceput o capmanie de informare a populatiei de 17 milioane de dolari, nu are nici o intentie de a abandona.

Franta paralizata de greve
Ziua de marti, in care aproape serviciile publice au fost paralizate  a fost supranumita de mass-media nationala "Martea Neagra" . Potrivit publicatiei Le Monde a fost cel mai mare protest de la greva din 1995, tot pe motivul reformei pensiilor, care a durat trei saptamani.
Sindicatele sustin ca numarul protestatarilor a fost de 1,8 milioane si ca in Paris au iesit pe strazi 250.000 de persoane. Totusi, politia spune ca in Paris au fost numai 70.000 de demonsrtranti.
Greva a blocat circulatia autobuzelor, a metrourilor, a avioanelor, cea mai mare parte a cursurilor din institutiile de invatamant au fost anulate. Activitatea din spitale a fost redusa. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO