Business Internaţional

Reformele guvernului ungar apasă pe chiar cei pe care-i protejează, deţinătorii de ipoteci

Reformele guvernului ungar apasă pe chiar cei pe care-i protejează, deţinătorii de ipoteci

Premierul ungar Viktor Orban a angajat Ungaria pe calea unor reforme care au adus statul pe un curs de coliziune cu UE

Autor: Bogdan Cojocaru

09.01.2012, 00:03 429

Guvernul ungar susţine că va face tot posibilul pentru a-şi asigura un împrumut vital de până la 20 de miliarde de euro de la FMI şi UE şi va evita astfel amplificarea unei crize în care forintul s-a depreciat la niveluri record şi pentru care premierul Viktor Orban sau ministrul de finanţe Gyorgy Matolcsy ar putea plăti cu funcţia, scrie The Guardian.

Ministrul care va conduce negocierile pentru noul împrumut, Tamas Felleagi, a descris discuţiile cu FMI ca fiind "dure", şi pe cele cu UE ca "extrem de dure". Pentru negocieri, ministrul va călători la Washington, Berlin, Paris, Viena şi Bruxelles.

Guvernul lui Orban este criticat, pe plan intern şi extern, pentru adoptarea unor legi care ar putea lovi în independenţa băncii centrale ungare. Executivul l-a atacat constant pe guvernatorul instituţiei, Andras Simor, pentru că acesta a refuzat să urmeze calea indicată de miniştrii lui Orban pentru stimularea economiei prin menţinerea la niveluri reduse a dobânzilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, Orban s-a întâlnit cu Simor şi a promis o colaborare mai strânsă între guvern şi banca centrală. Ungaria are nevoie de un împrumut internaţional până în iulie. Cu reducerea de rating efectuată vineri de Fitch, calificativul Ungariei este inclus acum de toate agenţiile de evaluare finan­ciară în categoria "junk", nerecomandată investiţiilor, condiţii în care unui analisţi apreciază că de un acord de împrumut va fi nevoie în două săptămâni.

Partidul Fidesz a venit la guvernare în primăvara anului 2010 promiţând că va înfiinţa un milion de locuri de muncă în zece ani. În perioada de boom economic, familiile ungare s-au grăbit să-şi achizi­ţioneze locuinţe cu credite ipotecare denominate în monedă străină, în principal în franci elveţieni. Ungaria are însă acum cea mai redusă rată a angajării forţei de muncă din UE. Doar 55% din populaţia activă are loc de muncă sau plăteşte taxele. Rata şomajului este constantă, de aproximativ 11%, iar introducerea unor noi taxe, printre care majorarea TVA la maximul din UE, de 27%, forţează companiile să elimine locuri de muncă. Deprecierea vertiginoasă a forintului, în contextul tensiunilor dintre guvernul Orban şi creditorii internaţionali, nu face decât să crească povara debitorilor ipotecari din Ungaria.

Potrivit datelor băncii centrale, circa 900.000 de gospodării au credite ipotecare în monedă străină, nivel echivalent cu două treimi din portofoliul total de credite ipotecare. Dintre acestea, 100.000 sunt deja cu 90 de zile în întârziere cu plata ratelor, scrie Deutsche Presse-Agentur.

De asemenea, 100.000 de unguri au aplicat la programul guvernamental care permite rambursarea într-o singură tranşă a împrumutului în valută la un curs de schimb mai favorabil decât cel al pieţei. Însă peste un milion de unguri au decis că nu-şi pot permite să acceseze programul guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO