Business Internaţional

Republica Moldova: Dislocarea trupelor sau bazelor militare străine este neconstituţională

Republica Moldova: Dislocarea trupelor sau bazelor...

Autor: Andrei Ionascu

03.05.2017, 14:14 309

Curtea Constituţională notează că ocupaţia militară a unei părţi a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituţionale referitoare la neutralitate.

Decizia Curţii face referire indirect şi la situaţia Transnistriei. Potrivit acestei hotărâri, prezenţa armatei ruse în regiunea estică transnistreană este neconstituţională şi încalcă dreptul internaţional.

În hotărârea Curţii Constituţionale se mai arată că, în cazul unei ameninţări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituţionale, precum independenţa naţională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

Totodată, participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Naţiunilor Unite, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, etc., care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate, potrivit deciziei Curţii Constituţionale.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că formulările Curţii Constituţionale lasă loc pentru diferite interpretări politice şi speculaţii.

"Curtea Constituţională a explicat pretenţios şi în cuvinte multietajate ceea ce şi aşa se ştie: Republica Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra. Problema constă în formulările Curţii, care lasă loc pentru diferite interpretări politice şi speculaţii. Dar nu e prima dată cînd această componenţă a Curţii Constituţionale face plecăciuni în faţa unioniştilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut şi buchia Constituţiei să o respecte, dar şi cetăţenia lor românească să nu o compromită. Eu am înţeles mesajul lor şi asta mă face să acţionez şi mai hotărît pentru protejarea neutralităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a precizat Igor Dodon pe contul personal de Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO