Business Internaţional

Reuşită uriaşă pentru industria aerospaţială. Compania americană SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a efectuat o aterizare inedită la punct fix

Reuşită uriaşă pentru industria aerospaţială....

Autor: Departamentul Life

22.12.2015, 11:59 2168

Compania americană a reuşit, luni, să lanseze şi, apoi, să recupereze prima treaptă a lansatorului său Falcon 9, care a efectuat ulterior o coborâre lentă şi o aterizare la punct fix, după un zbor suborbital de 11 minute, informează lefigaro.fr.

Racheta a decolat luni, la ora locală 20.29, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida. După o ascensiune de câteva minute, impunătoarea primă treaptă a rachetei, care îi oferă putere la decolare, s-a desprins şi a început să coboare spre Terra, în timp ce a doua treaptă şi-a continuat ascensiunea, cu scopul de a lansa 11 sateliţi pe orbită.

Cu ajutorul motoarelor sale, care i-au încetinit coborârea, prima treaptă a aterizat lent, la 11 minute după decolare, în poziţie verticală, potrivit imaginilor transmise în direct de compania miliardarului Elon Musk.

"Falcon a aterizat!", a declarat comentatorul TV, în aplauzele şi strigătele de bucurie ale mai multor sute de invitaţi care au asistat la această misiune, de la centrul de comandă Hawthorne din California.

A doua treaptă a rachetei a reuşit în minutele care au urmat să plaseze cu succes 11 sateliţi pe orbita joasă a Terrei, care sunt administraţi de compania de telecomunicaţii Orbcomm.

"Nu-mi vine să cred", a declarat Elon Musk, într-o teleconferinţă, după lansare. "Cred că acesta este un moment revoluţionar. Nimeni nu a readus până acum, intact, pe Terra, un lansator de clasă orbitală", a declarat magnatul american.

Racheta americană a atins altitudinea de 200 kilometri înainte ca prima treaptă să se desprindă şi să revină pe Terra, aterizând în perimetrul unui fost centru de testare a rachetelor şi proiectilelor deţinut de US Air Force, care l-a utilizat pentru ultima dată în 1978.

Recuperarea primei trepte a rachetelor din gama Falcon 9 va permite companiei SpaceX să efectueze economii substanţiale în viitor. Compania americană încercase în mai multe reprize, până acum fără succes, să readucă pe Terra o parte a lansatorului, după o coborâre lentă, la punct fix, pe o barjă pe ocean.

La rândul ei, NASA a salutat această performanţă, pe contul ei de Twitter: "Felicitări, SpaceX, pentru faptul că aţi readus cu bine pe Terra prima treaptă a lansatorului vostru!".

SpaceX are un portofoliu de comenzi de aproape 60 de lansări spaţiale, valorând circa 7 miliarde de dolari, pe care trebuie să le efectueze pentru companii comerciale, NASA şi alte agenţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO