Business Internaţional

Risca Grecia sa iasa din zona euro? Irlanda intra si ea pe lista neagra

13.12.2009, 23:12 20

Grecia si Irlanda se numara printre tarile care se afla intr-osituatie economica "intolerabila", motiv pentru care ar puteasolicita ajutoare internationale sau chiar parasi zona euro pana lafinalul anului viitor, potrivit analistilor de la Standard Bank,scrie Bloomberg.

Absenta unui mecanism care sa permita transferurile fiscaleintre cele 16 natiuni care utilizeaza moneda euro ar putea aduceprejudicii sistemului de schimb valutar, a declarat Steve Barrow,economist in cadrul filialei londoneze a Standard Bank.

Speculatiile potrivit carora aceste state ar avea nevoie deajutor international ar putea duce prima de risc pe care o solicitainvestitorii pentru a achizitiona titluri de stat grecesti indetrimentul obligatiunilor germane (bund) la 4% in 2010, fata dedoar 2,14% anul acesta, a explicat Barrow.

Prima de risc in cazul titlurilor emise de guvernul de la Dublinin raport cu obligatiunile germane ar putea creste de asemenea dela 1,7% in 2009 la 3% anul viitor.

"State precum Irlanda sau Grecia ar putea fi neputincioase inceea ce priveste contracararea actualei crize. Avand in vederenivelul redus al dobanzilor de referinta, deprecierea valutara silipsa unui sprijin fiscal semnificativ, solicitarea unui ajutorinternational sau chiar retragerea din zona euro devin scenariiprobabile in 2010", potrivit lui Barrow.

Ministerul irlandez de Finante a catalogat informatia drept "uncomentariu neavizat", in timp ce Grecia a exclus orice sansa deparasire a zonei euro.

Probleme cu finantarea datoriilor

Premierul grec, George Papadreou, a declarat ca guvernul sau isiva respecta obligatiile financiare si a respins posibilitateacontractarii unui imprumut de la Fondul Monetar International, inconditiile in care exista deja masuri de urgenta menite sa scoataeconomia elena din criza.

Totodata, Papandreou s-a angajat sa reduca deficitul bugetar altarii sub 3% din PIB in urmatorii patru ani si a insistat asuprafaptului ca Grecia "nu va intra in incapacitate de plata" in ciudafaptului ca a acumulat datorii ce se ridica in prezent la circa 300mld. euro. PIB-ul Greciei a fost anul trecut de 239 de miliarde deeuro.

"Pietele sunt ingrijorate pe buna dreptate, intrucat existaprobleme la nivel mondial. Insa noi nu suntem Dubai, suntem onatiune suverana situata in zona euro, cu un guvern responsabil sipregatit pentru schimbare", a aratat Papandreou, precizand capresedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, sipremierul din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, nu vad nicio sansa caGrecia sa intre in faliment national.

Credibilitatea Greciei, pusa sub semnulintrebarii

Saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Standard &Poor's a plasat sub supraveghere, cu implicatii negative, ratingulde tara "A-" al Greciei, in timp ce Fitch a redus ratingul tariipentru creditele pe termen lung de la "A minus" la "BBB plus" si arevizuit in scadere ratingurile corespunzatoare creditelor petermen lung in cazul a cinci banci: National Bank of Greece, AlphaBank, EFG Eurobank, ATE Bank si Piraeus Bank.

Bancile elene, in picaj pe bursa

Bursa de la Atena a resimtit efectele reducerii de ratingrealizata de Fitch. Indicele de referinta FTSE/Athex 20 ainregistrat vineri o corectie de 3,47%, pana la 1.097,91 puncte.Finalul de saptamana a adus un recul pentru actiunile celor cincibanci elene retrogradate de Fitch, incluse de altfel in componentaindicelui de referinta al bursei de la Atena.

Astfel, actiunile ATE Bank au incheiat sedinta de tranzactionarede vineri in scadere cu 6,59%, pana la 1,70 euro/titlu, in timp ceNational Bank of Greece a coborat cu 6,1%, pana la 17,10euro/actiune.

Nici actiunile Piraeus Bank nu au reusit sa evite deprecierea,pierzand 6,8% din valoare, pana la 8,22 euro, iar titlurile AlphaBank si EFG Eurobank au scazut cu 2,63%, respectiv 5,54%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO