Business Internaţional

Rubla ruseasca scade dupa ce a pierdut sprijinul statului

25.11.2008, 17:08 189

Banca centrala a Rusiei a permis la inceputul saptamanii ca rubla sa se deprecieze cu aproximativ 1% pentru a doua oara in luna noiembrie, sporind tot mai mult asteptarile cu privire la intentia de a scadea cursul de schimb al monedei nationale in etape si evitand, cel putin pentru moment, o depreciere brusca, scrie The Wall Street Journal.
Modificarea cursului de schimb era asteptata pe piata ruseasca si a fost realizata de banca centrala de la Moscova prin liberalizarea ratei de schimb a rublei in raport cu un cos valutar euro/dolar.
Institutia a permis ca moneda nationala a tarii sa aiba un curs de schimb care sa varieze in sens pozitiv sau negativ cu pana la maxim 30 de copeici, echivalentul a 30% din valoarea ei.
Cu doar cateva luni in urma, administratia de la Kremlin sustinea ca rubla reprezinta simbolul puterii si independentei economice a Rusiei.
Insa moneda nationala a tarii a inregistrat o depreciere cu 6% din luna august, raportat la un cos valutar din care 55% reprezinta evolutia cursului de schimb al dolarului american, restul de 45% avand in vedere rata de schimb a euro. Rubla ruseasca s-a depreciat cu 2% luni in raport cu euro.
Pe fondul scaderii pretului barilului de petrol si al retragerilor masive de capital, multi economisti au sustinut ca rubla e supraevaluata de statul rus si ca are nevoie de o ajustare brusca, intr-o singura etapa, pentru a evita prabusirea rezervelor de aur si a celor valutare pe care guvernul Rusiei le utilizeaza in mod frecvent cu scopul de a mentine cursul de schimb la acelasi nivel.
Din cauza presiunilor pe care le suporta rata de schimb a monedei rusesti, pe fondul scaderii pretului petrolului cu aproape doua treimi de la nivelul record de 147 de dolari/baril inregistrat in luna iulie, dar si al retragerilor de capital de pe piata ruseasca in valoare de aproximativ 83 de miliarde de dolari (64,6 miliarde de euro) din perioada august-octombrie, anumiti economisti au estimat ca rubla se va deprecia la jumatate din valoarea ei actuala in urmatorul an.
Multi analisti ai pietei estimeaza insa ca moneda nationala a Rusiei va scadea cu doar 20%. Banca centrala de la Moscova, care a dat detalii extrem de vagi in ceea ce priveste politica monetara si cea a cursului valutar, a evitat sa comenteze subiectul, sustinand doar ca modificarea cursului de schimb reprezinta o "decizie de ordin tehnic".
Totusi, oficialii rusi din partea guvernului si a bancii centrale au declarat destul de des ca rata de schimb valutar nu va suferi fluctuatii bruste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO