Business Internaţional

Runda de la Doha, revitalizata la Davos

29.01.2007, 19:23 13

Forumul economic de la Davos, Elvetia, a inregistrat anul acesta o participare activa a celor mai importanti politicieni si economisti la nivel mondial, care au pus in discutie probleme precum incalzirea globala, strategia privind evolutia pentru 2007 a comertului mondial, dar si subestimarea gradului de risc al anumitor piete financiare.
Oficialii din 30 de state, incluzand Statele Unite, Uniunea Europeana si pietele emergente India si Brazilia, au discutat despre reluarea Rundei de la Doha cu privire la comertul mondial inceputa cu cinci ani in urma in Qatar si intrerupta in iulie din cauza dezacordurilor in privinta reducerilor de taxe vamale si subventiilor.
Se asteapta semnarea unui acord in mai putin de un an. Pentru revigorarea discutiilor, ministrii au adoptat o strategie destul de neobisnuita pentru astfel de negocieri: in loc sa fie creat cadrul acordului si apoi sa fie discutate detaliile tehnice cum ar fi taxele si subventiile, statele se vor concentra mai intai asupra detaliilor specifice.
Referitor la comertul mondial, Angela Merkel, canceralul Germaniei, a declarat ca pietele deschise sunt indispensabile cresterii economice. Redeschiderea negocierilor de la Doha ofera o sansa pentru semnarea unui acord, fiind necesara flexibilitatea participantilor.
Un alt punct pe lista discutiilor de la Davos a fost reprezentat de problema incalzirii globale. Liderii natiunilor emergente, prezenti la reuniunea la care participa 2.400 de reprezentanti din intreaga lume, au pledat ca Statele Unite, Uniunea Europeana si alte state occidentale sa isi asume o raspundere mai mare pentru emisiile de gaze poluante pe care le produc. Introducerea unor tehnologii putin poluante, in special in China si India, are o importanta cruciala in reducerea emisiilor, potrivit declaratiilor consilierului britanic in problema modifiacrilor climatice Nicholas Stern.
Forumul economic din Elvetia a luat in discutie faptul ca dezvoltarea puternica a economiei globale si cresterea lichiditatilor din ultimii ani au contribuit la intarirea pozitiei pe care fondurile de hedging si alti investitori o detin in cadrul derivatelor de credit si al altor instrumente financiare.
La Davos, reprezentantii statelor baltice Estonia, Letonia si Lituania au declarat ca vor lua in calcul lansarea unei candidaturi comune pentru aderarea la zona euro pana in anul 2011. O piedica in realizarea acestui obiectiv este reprezentata de inflatia ridicata din cele trei state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24