Business Internaţional

Rusia alocă 940 mil. € fermierilor pentru a evita falimentul

17.08.2010, 23:45 22

Premierul rus Vladimir Putin a anunţat că guvernul ţării sale vaaloca cel puţin 35 miliarde de ruble (940 milioane de euro) pentrusectorul agriculturii, puternic afectat de secetă, scrieBloomberg.

Temperaturile extrem de ridicate şi lipsa precipitaţiilor arputea reduce recolta de cereale a ţării cu 38% şi ameninţă săîmpingă fermierii în faliment, conform estimărilor guvernului.

Regiunile afectate de secetă din Rusia au solicitat susţinere învaloare de cel puţin 55 miliarde de ruble (1,41 miliarde de euro),a declarat Pavel Skurikhin, preşedinte al Uniunii Producătorilor deCereale.

Viceprim-ministrul Viktor Zubkov a estimat pierderile suferitede fermieri din 23 de regiuni la cel puţin 30 de miliarde de ruble.Din cauza situaţiei dificile, credite în valoare de aproximativ 127mld. ruble (3,25 mld. euro) acordate industriei va trebuiprelungite, iar ratele dobânzii diminuate, a adăugat Zubkov.

Producătorii agricoli au amânat plăţile în ultimii doi ani dincauza crizei financiare şi a scăderii preţurilor la cereale, adeclarat preşedintele Uniunii Producătorilor de Cereale.

"Pentru mulţi agricultori este cea de-a treia susţinere oferităde guvern, iar aceştia va trebui să se împrumute în plus pentruînsămânţări", a declarat Skurikhin. "Astfel, vor avea la dispoziţienumai recolta de anul viitor pentru a rambursa trei sau patrucredite. Situaţia va fi extrem de dificilă."

Creditele vor fi prelungite pentru unii fermieri pentru caaceştia să-şi poată reface producţia şi întări capacitatea de a-şiplăti datoriile. Potrivit lui Putin, recolta de cereale de anulacesta va ajunge la 60 mil. tone, cu aproape 40% mai puţin faţă deanul trecut. În condiţiile în care Rusia are nevoie de aproape 80mil. tone pentru a acoperi consumul intern, ruşii vor mai finevoiţi să mai importe încă 20 mil. tone.

Pentru a proteja producţia internă, Rusia a interzis începând deduminică exporturile de cereale, măsura urmând să rămână în vigoarepână la finalul anului. Autorităţile de la Moscova se vor consultala 1 octombrie pentru a stabili dacă vor prelungi aceastăinterdicţie şi la anul. Ucraina a decis de asemenea să reducăexporturile de cereale la jumătate în 2010.

Rusia este unul dintre principalii producători la nivel mondialde grâu, orz şi secară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO