Business Internaţional

Rusia intra in recesiune, in timp ce rubla se duce la vale

14.12.2008, 17:22 8

Rubla ruseasca a inregistrat saptamana trecuta cel mai pronuntat declin saptamanal in raport cu moneda euro din ultimii opt ani, dupa ce banca centrala si-a relaxat controlul asupra monedei pentru a cincea oara in decurs de o luna in urma scaderii rezervelor valutare, scrie Bloomberg.

Rubla a scazut cu 3,2% in raport cu euro saptamana trecuta, cea mai semnificativa pierdere saptamanala din decembrie 2000. Banca centrala a extins banda de tranzactionare a rublei, permitand o devalorizare a acesteia pana la 7,7%, fata de limita de 3,7% permisa cu o luna in urma, dupa ce actiunile de protejare a rublei intreprinse de aceasta au dus la o scadere cu
161 mld. doalri a rezervelor valutare din luna august.
Analistii BNP Paribas spun ca investitorii au retras circa 211 mld. dolari din Rusia in conditiile in care pretul petrolului a scazut cu 74%, pana la 43,37 dolari pe baril.
Rusia intra in prima recesiune din 1998, a anuntat ministrul adjunct al economiei Andrei Klepach. Este posibil ca cel mai mare exportator de energie al lumii sa se confrunte deja cu un deficit de cont curent, spune Evgheni Gabrilenkov, economist-sef al Troika Dialog.
Guvernul a angajat 200 de miliarde de dolari pentru a sprijini companiile si a reduce costurile de finantare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO