Business Internaţional

Rusia şi SUA vor o conferinţă internaţională privind Siria la jumătatea lui noiembrie

Rusia şi SUA vor o conferinţă internaţională privind...

Autor: Iuliana Enache

07.10.2013, 12:29 186

"Ne-am pronunţat pentru convocarea conferinţei internaţionale la jumătatea lui noiembrie", a declarat Lavrov, citat de agenţia publică rusă RIA Novosti, la încheierea discuţiilor cu omologul său american John Kerry, în insula indoneziană Bali.

"Am convenit asupra măsurilor ce trebuie luate pentru ca Guvernul şi opoziţia (siriene) să participe la această conferinţă", a continuat el.

La începutul lui octombrie, Moscova a declarat că Damascul ar putea să înceapă, în cadrul Geneva II, negocierile de pace cu elementele moderate ale opoziţiei armate. În paralel, opoziţia cere retragerea preşedintelui Assad ca o condiţie prealabilă negocierilor.

Iniţiativa unei noi conferinţe internaţionale la Geneva, care să reunească reprezentanţi ai Guvernului sirian şi ai opoziţiei, a fost lansată în mai de Lavrov şi Kerry, în vederea încetării conflictului sirian soldat cu peste 100.000 de morţi în doi ani şi jumătate.

Dar organizarea acestei reuniuni a fost amânată de mai multe ori din cauza dezacordurilor privind obiectivele şi participanţii, în special între Rusia, aliat al regimului de la Damasc, şi occidentali.

Geneva II va trebui să revină asupra marilor linii ale unui acord internaţional privind tranziţia politică în Sirian, semnat la 30 iunie 2012, la Geneva, dar care nu a fost aplicat niciodată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO