Business Internaţional

Rusia vrea o uniune „economică şi umanitară“ cu UE

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Rusia are ambiţia de a crea un „spaţiu economic şi umanitar unificat care să se întindă de la Lisabona la Vladivostok“

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: Rusia are ambiţia de a crea un „spaţiu economic şi umanitar unificat care să se întindă de la Lisabona la Vladivostok“

Autor: Bogdan Cojocaru

17.12.2013, 19:40 465

Rusia, prin ministrul de externe Serghei Lavrov, a acuzat UE că încearcă să impună Ucrainei un acord de liberalizare a comerţului care probabil îi va ruina economia şi a propus în schimb ca Europa să intre într-o uniune „economică şi umanitară“ cu Rusia, scrie EurActiv.

Lavrov a denunţat acordul Ucrainei cu UE la o întâlnire la Bruxelles cu miniştrii de externe europeni. El a comparat înţelegerea cu a propune unei ţări să-şi deschidă porţile şi să-şi „concedieze paznicul“. Ministrul rus a explicat că Ucraina „s-ar deschide imediat cu 85% la produsele Uniunii Europene“ - aşa cum a interpretat el acordul -, bunurile de calitate mai bună importate din Uniune ar inunda piaţa ucraineană, iar produsele ucrainene de slabă calitate ar ajunge în Rusia şi Belarus. Lavrov a amintit că un articol al acordului formării Comunităţii Statelor Independente, din care fac parte ţările foste sovietice inclusiv Ucraina, permite oricărui alt stat membru să ia măsuri de protecţie în astfel de circumstanţe.

Uniunea vamală în care Rusia s-a asociat până acum cu Belarus şi Kazahstan are ca scop exact îmbună­tăţirea competitivităţii unor ţări precum Ucraina la un nivel care ar permite liberalizarea comerţului cu UE „pe baze echitabile, nu unilaterale, ci mai profitabile“.

El a subliniat că Rusia are ambiţia de a crea un „spaţiu economic şi umanitar unificat care să se întindă de la Lisabona la Vladivostok“, şi a sugerat că este în interesul Ucrainei să intre în acest spaţiu ca membru al Uniunii EuroAsiatice, proiectul geo­politic de suflet al preşedintelui rus Vladimir Putin asemănător cu UE şi care va fi construit pe fundaţia Uniunii Vamale ruse.

„UE vrea totul dintr-o dată“

Lavrov şi-a condimentat ideile cu remarci ironice referitoare la succesul diplomatic modest al UE în semnarea acordurilor de comerţ liber cu partenerii mai îndepărtaţi. 

„I-am întrebat pe colegii europeni – aveţi semnate multe acorduri de comerţ liber? Aparent, sunt foarte puţine, iar după Tratatul de la Lisabona a venit doar unu“, a spus oficialul rus făcând probabil referire la o înţelegere cu Singapore. La auzul întrebării, euro­penii s-au arătat „un pic confuzi“, a continuat Lavrov, precizând că din reacţia lor şi din alte surse Rusia a înţeles că „UE vrea să obţină acces nelimitat la pieţele altfel restrictive“.

„Au existat astfel de încercări cu state din America de Sud sau din altă parte, dar nu au avut succes. Motivul este că aceste ţări se gândesc la interesul propriilor economii, iar ele ştiu că trebuie să devină mai competitive înainte să înceapă să se gândească la zone comerciale libere. Dar UE vrea totul dintr-o dată“, a spus Lavrov.

În acest context, „nu este de mirare“ că UE a dezvoltat în secret acordurile cu Ucraina, Moldova şi Georgia, ţări din Parteneriatul Estic al Uniunii.

În replică, în timpul întâlnirii, ministrul de externe al Suediei Carl Bildt a scris pe Twitter că este „evident că Rusia a lansat o campanie masivă de dezinformare contra UE şi contra acordului cu Ucraina“.

Informat de jurnalişti despre aceste comentarii, Lavrov a răspuns că Bildt este „un prie­ten vechi“ căruia „îi place să se exprime cu vervă“, dar de această dată ramarcile sale au fost „nepro­fesioniste“ şi apro­pia­te de „stereotipurile războiului rece“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO