Business Internaţional

De ce s-a opus Polonia proiectului Nord Stream 2 care aduce gaze din Rusia în Germania? E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România: „Nu ajută solidarităţii europene! Ajută Gazprom să-şi menţină o poziţie dominantă”

De ce s-a opus Polonia proiectului Nord Stream 2 care...

Autor: Mara Raducanu

15.08.2021, 18:31 122

E.S. Maciej Lang a vorbit în emisiunea „InSecuritate” despre Iniţiativa celor 3 Mări, pornită dintr-o viziune a Poloniei legată de această zonă. Cât contribuie Polonia la acest fond de investiţii pentru infrastructură, dar şi de ce s-a opus proiectului Nord Stream 2?

E.S. Maciej Lang: „Via Carpatia şi Rail-2-Sea sunt proiectele principale cele mai importante”

„Este vorba de conexiunea rutieră dintre Polonia şi România. Mai departe planul este că Via Carpatia este legată de Via Baltica şi din România va merge spre Sud. Am creat Fondul celor 3 Mări. Este un instrument foarte important pentru a implementa proiecte mari. Nu este însă suficient. Cred că trebuie să găsim noi surse de finanţare, fonduri private, parteneri internaţionali pentru că dezvoltarea infrastructurii de transport în regiunea noastră este ceva de importanţă deosebită. Fără căi de transport este ca o frână în dezvoltarea ţărilor din regiunea noastră.”

Acordul Germania-SUA pentru realizarea proiectului Nord Stream 2 - E.S. Maciej Lang: „Acest proiect nu ajută solitarităţii europene!”

Invitatul lui Bogdan Nicolae a vorbit şi despre controversele din jurul proiectului Nord Stream 2, explicând motivele pentru care Polonia s-a opus de la bun început acestui proiect.

Reamintim că SUA şi Germania au ajuns recent la un acord cu privire la finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care va dubla capacitatea de transport a Nord Stream 1 pentru gazele naturale exportate de Rusia direct în Germania prin conducte instalate pe fundul Mării Baltice. Statele Unite s-au opus Nord Stream 2, însă – pentru a evita deteriorarea relaţiilor cu Germania şi cu Uniunea Europeană – Administraţia Biden a eliminat sancţiunile la adresa entităţilor angrenate în finalizarea proiectului. În acelaşi timp, Germania şi-a asumat misiunea de a garanta un minim tranzit al gazelor ruse prin reţeaua ucraineană şi de a sprijini Ucraina în modernizarea sistemului său energetic.

„Polonia, de la început, a fost critică împotriva proiectului (n.r. Nord Stream 2). Credem că astfel de proiecte ajută Gazprom pentru a menţine o poziţie dominantă. Noi credem că acest proiect nu ajută solidarităţii europene şi nu ajută la ameliorarea securităţii continentului nostru. În acest moment, trebuie să dezvoltăm o strategie nouă, o strategie care vizează nu numai elemente de securitate, dar şi politica de energie. Ucraina, ca o ţară care poate să fie potenţial afectată de acţiunile Rusiei, trebuie să fie susţinută de către UE. Nu avem nicio îndoială că solidaritatea noastră poate să ajute. Ucraina nu va fi lăsată.”

Citiţi continuarea pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO