Business Internaţional

Salariul orar al britanicilor este in crestere

14.09.2004, 00:00 16



Cresterile in salariul minim au devenit o sursa de ingrijorare pentru mediul de afaceri britanic, observa CBI (Confederation of British Industries), una dintre cele mai importante organizatii care reprezinta angajatorii din Marea Britanie.



Luna viitoare, salariul minim orar se va majora de la 4,5 lire sterline la 4,85 lire sterline, informeaza BBC News.



CBI sustine ca un sfert din cele peste 500 de companii anchetate pe aceasta tema a declarat ca marirea salariului minim, prevazuta a se realiza luna viitoare va avea un impact "semnificativ" in costurile lor.



Firmele mari se asteapta ca aceasta masura sa aiba un impact negativ, grupul de angajatori avertizand asupra reducerilor de personal sau de ore de munca care vor urma, drept contramasura pentru a mentine costurile sub control.



Cei mai ingrijorati in legatura cu "adaptarea" la aceasta modificare au fost reprezentantii companiilor din sectorul de retail, hotelier si cei din restaurante, a precizat CBI.



Se va monitoriza orice impact al acestei cresteri intre lunile octombrie si decembrie pentru a observa daca guvernul nu a "exagerat" prin aceasta masura.



Directorul CBI, John Cridland spune ca presiunile pentru majorarea salariului minim orar spre 5 lire sterline ar putea fi incluse in campania electorala pentru alegerile generale de anul viitor.



Ingrijorarile cu privire la "cultura de compensatie" britanica au fost subliniate de asemenea de CBI.



Numarul proceselor prin care angajatorii sunt adusi in fata instantei a sporit si el cu 16.400 pana in aprilie, anul trecut, iar CBI a avertizat ca noua legislatie cu privire la discriminarea in functie de varsta care urmeaza sa fie adoptata din 2006 ar putea determina o explozie a acestui gen de revendicari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO