Business Internaţional

Sanofi a lansat o contraoferta pentru preluarea Zentiva

Sanofi a lansat o contraoferta pentru preluarea Zentiva

Oferta lansata de Sanofi este cu 11% mai mare decat cea a grupului PPF

19.06.2008, 19:35 30

Sanofi-Aventis, cel mai mare producator de medicamente din Franta, a oferit 1,96 miliarde de dolari (1,26 miliarde euro) pentru pachetul majoritar de actiuni in cadrul Zentiva, depasind oferta inaintata de grupul financiar PPF, scrie Bloomberg.
Sanofi ofera 1.050 de coroane cehesti (43,63 euro) pentru o actiune a companiei cehe, cu 15% peste valoarea titlurilor Zentiva pe 30 aprilie, data dinainte de lansarea ofertei PPF.
Oferta Sanofi o depaseste cu 11% pe cea lansata de PPF, care evalueaza compania ceha la 950 de coroane (39,50 euro)/actiune. Sanofi detine deja 25% din compania farmaceutica ceha, iar oferta lansata evalueaza Zentiva la 40 de miliarde de coroane (1,6 miliarde euro).
Sanofi a achizitionat pachetul de actiuni Zentiva in urma cu doi ani pentru a-si dezvolta divizia de medicamente generice care reprezinta sub 2% din vanzarile companiei.
Sanofi-Aventis se alatura din acest punct de vedere rivalilor sai Novartis si Daiichi Sankyo care pe langa productia proprie adauga copii ale unor medicamente cunoscute in portofoliul de produse.
Piata medicamentelor generice creste cu o viteza dubla fata de cea a produselor protejate prin patentare deoarece imbatranirea populatiei si cresterea numarului de bolnavi de inima, cancer sau diabet consuma sume importante din bugetele de stat.
"Sanofi nu are foarte multe de spus in acest moment pe segmentul medicamentelor generice. Aceasta miscare ar putea insemna ca francezii s-au hotarat sa-si dezvolte aceasta divizie", a declarat Bram Buring de la Wood & Company.
PPF, cel mai mare grup financiar din Cehia a anuntat ieri ca ar putea mari oferta lansata pentru actiunile Zentiva avand in vedere noile circumstante. Reprezentantii Zentiva au anuntat ca vor organiza o sedinta a actionarilor inainte de expirarea datei pentru oferta PPF din 18 iulie.
Purtatoarea de cuvant a Zentiva, Vera Kudynova si purtatorul de cuvant al PPF, Alexej Bechtin, au refuzat sa faca comentarii cu privire la situatia data.
"Acesta ar putea fi inceputul razboiului intre oferte", a declarat Vladimira Urbankova, analist specializat pe Zentiva la Erste Bank din Viena.
Compania ceha a inregistrat o scadere a profitului in ultimele patru trimestre pe fondul eforturilor de a reduce costurile in tara de origine si din cauza unor facturi neplatite in Romania. PPF detine aproximativ 20% din Zentiva si a anuntat ca ar putea oferi un pret "mai mare decat oferta initiala".
Pe 11 iunie Daiichi Sankyo, producatorul de medicamente numarul trei din Japonia, a anuntat ca va achizitiona pachetul majoritar al companiei farmaceutice indiene Ranbaxy Laboratories pentru suma de 4,6 miliarde de dolari (2,97 miliarde euro).
De asemenea, elvetienii de la Novartis au anuntat ca isi vor continua programul de extindere a diviziei de medicamente generice inceput in 2005 prin achizitionarea Alcon Inc.
Prin oferta sa, Sanofi plateste echivalentul a de 2,4 ori vanzarile Zentiva pe intreg anul, in timp ce Daiichi Sankyo va plati de 4,7 ori valoarea vanzarilor Ranbaxy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO