Business Internaţional

Şansele ca SUA să intre în recesiune au crescut. Economiştii văd SUA intrând în criză în 2021 din cauza războiului comercial

Şansele ca SUA să intre în recesiune au crescut....

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2019, 21:45 814

Probabilitatea unei recesiuni a economiei americane în următoarele 12 luni a urcat la 35%, de la 31%, potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg în august în rândul economiştilor.

Creşterea probabilităţii vine în contextul agravării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, cele mai mari economii ale lumii.

Când va veni o nouă recesiune este un subiect încins de dezbateri în SUA. Curba yieldurilor a trimis deja cel mai puternic semnal de recesiune de după marea criză economică mondială. Sondajul Bloomberg a găsit şi că avansul în cea mai mare economie a lumii va fi de 2,3% în acest an, previziune mai mică decât cea de 2,5% dată de analiza din iulie. Creşterea PIB ar urma să încetinească până la un ritm anualizat de 1,8% în trimestrul al treilea, de la 3,1% în primele trei luni ale anului şi 2,1% în trimestrul al doilea. Economiştii văd SUA intrând în recesiune în 2021. În pofida creşterii probabilităţii de recesiune, economiştii prevăd în continuare o creştere destul de sănătoasă, susţinută de o piaţă a muncii robustă şi de un consum puternic.

Cererile pentru ajutor de şomaj au scăzut la 209.000 în săptămâna încheiată pe 3 august, situându-se puţin mai sus de valoare minimă a ultimilor 49 de ani, a informat Departa­mentul Muncii. Încrederea în rândul consumatorilor americani, care au cea mai mare participare la economie, a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele 10 luni, dar a rămas la un nivel relativ ridicat, potrivit indicelui Bloomberg al confortului consumatorului pentru săptămâna încheiată pe 4 august. Preşedintele Donald Trump a anunţat noi tarife pentru produsele chinezeşti importate, care vor intra în vigoare pe 1 septembrie, provocând astfel scăderi puternice pe bursele de acţiuni globale.

Ameninţarea a fost transmisă a doua zi după ce Rezerva Federală a redus rata dobânzii de politică monetară pentru prima dată din 2008, la un interval cuprins între 2% şi 2,25%, în încercarea de a sprijini economia.

„Tensiunile comerciale chinuie fără motiv pieţele financiare, ceea ce ar putea în cele din urmă destabiliza o economie altfel stabilă“, a spus Parul Jain, strategul principal de investiţii al Macrofin Analytics din New Jersey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO