Business Internaţional

Sarkozy ataca din nou politica monetara a UE

03.04.2007, 19:59 13

Nicolas Sarkozy, candidatul dreptei pentru alegerile prezidentiale din Franta, a anuntat ca le va cere politicienilor din zona euro sa se implice mai mult in stabilirea politicii monetare in Europa in cazul in care va castiga alegerile, atacand in acelasi timp strategiile bazate pe speculatii ale fondurilor de hedging, scrie Financial Times.
In cadrul unei dezbateri televizate, Sarkozy a argumentat ca un euro mai slab ar reprezenta un mijloc de a sustine industria europeana. "Am creat a doua moneda din lume si suntem singura regiune care refuza cu obstinatie sa puna moneda in serviciul cresterii numarului locurilor de munca si dezvoltarii economice. Acest lucru nu poate dura", a declarat Sarkozy.
Pe de alta parte, Nicolas Sarkozy a criticat modelul de capitalism financiar al regiunii. Luand fondurile de hedging ca exemplu de speculatii nedorite, el a atacat "aceste fonduri agresive...care achizitioneaza o companie, o vinde pe bucati, da afara 25% din angajati si creeaza valoare zero". El a adaugat ca "nu vreau un capitalism speculativ. Vreau un capitalism care sa creeze bogatie".
Comentariile lui Sarkozy i-ar putea irita pe liderii de la Bruxelles dupa ce Neelie Kroes, comisar pe probleme legate de concurenta, a declarat saptamana trecuta ca este "socata" de limbajul protectionist adoptat de Sarkozy. Ea a reactionat fata de un discurs in care Sarkozy condamna preluarea Arcelor, cel mai mare producator de otel al Europei, de catre Mittal anul trecut, atacand in acelasi timp comertul liber.
Sarkozy, indicat drept favorit in sondaje, este considerat de admiratorii sai drept cea mai mare speranta a Frantei in ceea ce priveste implementarea de reforme economice.
Ca si alti politicieni francezi, Sarkozy a vorbit in mod repetat despre necesitatea adoptarii unor schimbari in ceea ce priveste politica Bancii Centrale Europene, cerand ca rata somajului si cresterea economica sa fie incluse printre criteriile luate in considerare in momentul stabilirii ratelor dobanzii de catre BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO