Business Internaţional

Sarkozy: Mi se spune sinucigaş. Dar sunt sinucigaşul cel mai în formă din Franţa

Sarkozy: Mi se spune sinucigaş. Dar sunt sinucigaşul cel mai în formă din Franţa

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

01.02.2012, 18:30 498

Marţi dimineaţă, 31 ianuarie, Palatul Elysee, în timpul unui dejun de lucru. Preşedintele Nicolas Sarkozy îşi apără cu tărie în faţa parlamentarilor majorităţii măsurile anunţate duminică de stopare a şomajului şi de ameliorare a competitivităţii companilor franceze. El le cere aleşilor din tabăra sa să ia hăţurile şi să promoveze în legislativ aceste măsuri.

Parte din conversaţiile avute cu şeful statului au fost postate de deputaţii puterii pe Twitter. Presa franceză a urmărit "cazul".
Iată rezultatul:

Sarkozy: "Mi se spune sinucigaş, dar eu sunt cel mai în formă sinucigaş din Franţa" Declaraţiile preşedintelui sunt postate pe Twitter de deputatul UMP Sébastien Huygue.

Referirea era clară, anume la declaraţiile unui alt deputat UMP, Lionnel Luca, potivit căruia măsura anunţată de majorare a TVA pentru finanţarea protecţiei sociale nu relevă curaj, ci "sinucidere politică". Luca nu a fost, de altfel, prezent la reuniunea de la Elysee.

"Sunt mai determinat ca niciodată", ar fi adăugat Sarkozy, potrivit senatoarei Chantal Jouanno, pe aceeaşi reţea socială, Twitter.

Presat de proprii deputaţi să-şi anunţe mai repede candidatura la alegerile prezidenţiale din aprilie-mai, Sarkozy răspunde, potrivit unui alt deputat: "Dacă candidatul vostru reuşeşte să-şi impună ideile, avem şanse să le câştigăm" (alegerile).

Şi, enunţă el, avantajul de a lăsa lumea să fiarbă în suc propriu: "Uneori aşteptarea face să crească dorinţa."

"Vă cer să fiţi răbdători, să nu cădeţi în toate capcanele. Nu a venit momentul."

Duminică, cu o zi înainte de summit-ul UE, Sarkozy a anunţat, într-un interviu televizat, creşterea TVA pentru a susţine măsurile sociale şi impunerea unei taxe pe tranzacţii financiare.

Dar a refuzat să spună dacă se va înscrie în cursa prezidenţială sau nu. Spusele deputaţilor (indiferent dacă folosirea Twitter de către deputaţi este ea însăşi o strategie) indică însă o strategie a şefului statului de a-şi amâna oficializarea candidaturii pentru a creşte "dorinţa" electoratului.

Sondajele nu-i sunt însă favorabile pentru că principalul său contracandidat, socialistul Francois Hollande, este mult mai bine susţinut în intenţiile de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO