Business Internaţional

Schroder pune noi taxe pe umerii investitorilor germani

20.11.2002, 00:00 14

Ministrul german de finante Hans Eichel este pe punctul de a aproba aplicarea unei noi taxe de 15% asupra veniturilor de capital realizate de investorii individuali, informeaza Financial Times. Masura va continua seria de cresteri fiscale care a declansat un val de proteste impotriva cancelarului german proaspat reales Gerhard Schroder.
Dupa saptamani intregi de speculatii, Eichel a propus procentul de 15% in dezbaterile din cadrul coalitiei formate din Sociali Democrati si Ecologisti.
Masura reprezinta o incercare a guvernului de a face fata scaderii neasteptate a veniturilor bugetare din impozite si taxe, cresterii economice moderate previzionate de analistii economici pentru anul curent si pentru cel urmator si insistentelor din partea Comisiei Europene de a reduce deficitul bugetar al tarii.
Decizia guvernului de a taxa atat investitiile in actiuni cat si pe cele in proprietati imobiliare cu o rata de 15% va fi pentru multi o usurare.
Exista o serie de speculatii ca astfel de investitii ar putea fi taxate la ratele aferente veniturilor individuale, care sunt relativ ridicate in Germania. Totusi, atat bancile si investitorii au avertizat in repetate randuri ca impunerea unei taxe pentru veniturile din capital, indiferent de rata acesteia, ar periclita si mai mult inclinatia catre investitii a germanilor.
Pana acum, investitiile in actiuni erau taxate numai daca erau vandute in decurs de un an de la cumparare. Vanzarea proprietatilor imobiliare care nu erau folosite de catre detinatorul lor era taxata numai daca proprietarul le vindea in decurs de zece ani de la cumparare.
Taxa pentru veniturile din capital este probabil sa intre in vigoare din 21 februarie anul viitor cand parlamentul va vota aprobarea unui pachet mai vast de legi fiscale prevazute pentru anul viitor. Guvernul estimeaza ca introducerea taxei va aduce la buget in jur de 650 de milioane de euro pe an.
Separat, Eichel va trebui sa aduca amendamente si la legea secretului bancar din moment ce bancile vor fi obligate sa aduca la cunostinta administratiilor fiscale sumele aferente profiturilor sau pierderilor realizate de clientii lor din investitii.
Saptamana trecuta, ultimele date fiscale publicate in Germnaia au aratat ca guvernul se asteapta ca veniturile bugetare din venituri sa fie cu 15 miliarde de euro mai mici decat s-a stabilit in proiectul de buget, ceea ce a determina o crestere  a imprumuturilor de stat pana la 35 de miliarde de euro.
Intre timp, consilierii independenti ai guvernului german au publicat o serie de date ingrijoratoare in legatura cu economia germana. Potrivit estimarilor acestora, cresterea economica de anul acesta va fi de 0,2%, iar cea de anul viitor de 1%.
Pe al treilea trimestru al acestui an, produsul intern brut al Germaniei a crescut cu numai 0,3%, acceasi rata ca in celelalte doua trimestre anterioare. Increderea investitorilor a scazut pentru a cincea luna consecutiva, iar in luna octombrie somajul a crescut la cel mai mare nivel din ultimii patru ani.
O revenire economica rapida anul viitor este putin probabila din cauza "taxelor si costurilor mari si a cresterii somajului", se arata intr-un raport publicat luni de asociatia germana a bancilor.
Un alt raport publicat de banca centrala a Germaniei Bundesbank subliniaza faptul ca planurile bugetare ale guvernului vor compromite cresterea pe termen lung a tarii.
"Cel mai grav este ca economia este lipsita de perspective de crestere pe termn lung fara de care reluarea investitiilor si scaderea somajului nu vor aparea", se precizeaza in raportul bancii.
Cresterea economica din al treilea trimestru se datoreaza in cea mai mare parte intensificarii exporturilor de bunuri industriale si a ameliorarii cheltuielilor agregate de consum. In celasi timp insa starea de pesimism a vanzatorilor arata ca in viitorul apropiat cheltuielile de consum vor fi "moderate", potrivit bancii centale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO