Business Internaţional

Schroeder propune nemtilor munca mai multa si pensii mai mici

21.10.2003, 00:00 17

Cancelarul german Gerhard Schroeder a dat unda verde primei reduceri a pensiilor din istoria postbelica a Germaniei, iar angajatii vor munci mai mult, obiectivul guvernului fiind ca varsta medie de pensionare sa creasca de la 60 de ani, la 63 de ani, pana in 2008.
Reducerea pensiilor reprezinta una dintre cele cinci masuri de urgenta rezultate din intalnirea ministrilor cabinetului cu liderii coalitiei de guvernare, pentru a umple gaura de circa 8 miliarde de euro (9,3 miliarde dolari) a sistemului de pensii de stat, care va aparea anul viitor. Schroeder este sustinut de majoritatea membrilor cabinetului sau si de comunitatea de afaceri, care au atras atentia ca cresterea contributiilor la fondurile de pensii ar submina orice speranta de redresare economica anul viitor.
Masura ar putea starni disensiuni in cadrul propriului sau partid, social-democratic, ceea ce ar periclita sansele cancelarului de a obtine aprobarea parlamentului pentru Agenda 2010, pachetul sau ambitios de reforme structurale. "A fost una dintre cele mai dificile discutii si aceasta a fost una dintre cele mai dureroase decizii pe care a trebuit sa le ia guvernul nostru", a declarat Schroeder.
Compromisul de duminica a aratat cum o economie letargica poate bloca initiativele cancelarului de reforma si de crestere a competitivitatii. Reformele sale erau menite sa promoveze cresterea gradului de ocupare a fortei de munca prin scaderea costurilor nesalariale. Contributiile la fondurile de pensii, care reprezinta 19,5% din salariul brut , reprezinta o parte importanta a acestor costuri si ar trebui ridicate la 20,3% anul viitor, fara alte masuri de compensare.
De anul viitor, pensionarii vor trebui sa plateasca integral contributiile la un fond de ingrijire pentru persoane varstnice, care pana acum erau acoperite din fondurile de pensii. De asemenea, rezervele legale ale fondurilor de pensii vor fi reduse, de la 50% la 20% din totalul platilor lunare, iar noii pensionari vor fi platiti la sfarsitul lunii.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO