Business Internaţional

Se cauta sef de creatie la Gucci

05.11.2003, 00:00 22

Domenico de Sole, directorul executiv al producatorului de articole si accesorii de lux Gucci, si Tom Ford, directorul de creatie al companiei, vor parasi conducerea Gucci in aprilie 2004, deoarece nu au reusit sa negocieze autonomia totala a echipei de management fata de noul proprietar.
La acel moment, actionarul principal al casei Gucci, grupul francez Pinault-Printemps-Redoute (PPR), care acum detine doua treimi din Gucci, va controla in totalitate firma italiana.Dupa aflarea vestii, actiunile PPR au scazut cu 6% la bursa, iar titlurile Gucci au scazut cu doar 1,2%. In prezent, PPR a preluat gestionarea brandului Gucci, care include, printre alte nume sonore, marca Yves Saint Laurent.
PPR s-a luptat aprig pentru controlul Gucci cu grupul rival LVMH, in 1999, batalie ce a fost castigata de PPR prin decizia unei instante din Amsterdam.Cei doi directori demisionari au avut un rol hotarator in relansarea casei florentine de moda si in consacrarea sa internationala, iar decizia de a se retrage din imperiul Gucci vine dupa luni intregi de negocieri. "Regretam ca nu am reusit sa ajungem la un acord cu Domenico de Sole si Tom Ford. Sunt doua talente de exceptie. Impreuna, au reusit sa relanseze brandul Gucci intr-o maniera remarcabila, si au facut din Gucci Group un nume international de referinta in industria luxului", a spus Serge Weinberg, directorul executiv al PPR.
Analistii au avertizat ca grupul italian va fi afectat de plecarea celor doi, deoarece au o mare influenta asupra companiei pe care au reusit sa o transforme dintr-o marca neprofitabila, in al treilea producator de bunuri de lux din lume.Domenico de Sole si-a exprimat la randul sau regretul pentru decizia luata: "Gucci a fost una dintre marile iubiri ale vietii mele, si anii petrecuti in cadrul Companiei au fost pentru mine o expeditie incredibila".
Membrii independenti din comitetul de supraveghere al companiei italiene au declarat ca nu isi vor parasi functiile pana la sfarsitul lunii aprilie 2004. Comitetul a desemnat o comisie prezidata de Serge Weinberg pentu a desemna succesorii.Inceputul acestui an a fost unul dificil atat pentru Gucci cat si pentru toata industria bunurilor de lux, din cauza razboiului din Irak, a puternicei deprecieri a dolarului si a declinului turismului si puterii de cumparare a turistilor, mai ales a celor americani, in Europa. Avand in vedere tendintele inregistrate in lunile mai si iunie, grupul se asteapta la o ameliorare a performantelor in semestrul al doilea al anului 2003, in primul rand datorita noilor colectii toamna-iarna. De Sole considera ca se prevede ca "cifra de afaceri va creste in 2003". andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO