Business Internaţional

Se deschid portile paradisului: o piata de 1,3 mld. de oameni adera la OMC

12.11.2001, 00:00 18



Ministrii comertului din peste 140 de tari reuniti in capitala Qatarului, Doha, au vineri aprobat in unanimitate aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), dupa 15 ani de negocieri.

Aceasta decizie marcheaza intrarea unei piete cu 1,3 miliarde de oameni in sistemul comercial global si analistii afirma ca aderarea la OMC va impulsiona reformele economice incepute in urma cu mai mult de 20 de ani de conducerea Chinei.

China va deveni membru al OMC cu drepturi depline la 30 de zile dupa ce Parlamentul sau va ratifica acordul si va informa organizatia. Statul asiatic este tara cea mai populata din lume, iar aderarea la structurile internationale ale comertului ofera oportunitati imense pentru companiile din restul lumii.

Intrarea Chinei in sistemul OMC a fost planificata pentru a atrage un maximum de publicitate asupra reuniunii si pentru a se asigura ca vor rezulta si vesti pozitive in urma acestei reuniuni, care are ca principal obiectiv lansarea unei noi runde de negocieri privind liberalizarea comertului.

De asemenea, pentru ieri era programata si acceptarea in cadrul OMC a vecinului Chinei, Taiwan.

"Ambele state au deja influente majore in comertul mondial. Participarea lor la OMC va fi un impuls atat pentru ei, cat si pentru noi", a declarat Robert Zoellick, reprezentantul pentru comert al Statelor Unite.

Ministrul de finante al Frantei, Laurent Fabius, a spus ca OMC nu poate fi numita o organizatie "mondiala" daca nu include si tara cu cea mai numeroasa populatie din lume.

"Atunci cand o tara atat de importanta precum China decide sa se alature OMC, inseamna ca dezvoltarea comertului va primi noi stimuli", a declarat ministrul francez.

"Noi credem ca statul asiatic va fi un partener de afaceri foarte bun si cred ca aderarea Chinei ne va ajuta in mod sigur", afirma si ministrul de comert al Nigeriei Mustapha Bello. ai directorul general al OMC Mike Moore a declarat vineri ca intrarea Chinei si Taiwanului in organizatie este un "eveniment istoric de referinta".

China va beneficia de statutul de membru al OMC ca de un ultim imbold in tranzitia catre economia de piata.

Totusi, unii membri si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu abilitatea guvernului de la Beijing de a indeplini solictarile OMC. China este deja a saptea tara din lume ca volum al comertului si probabil ca va sustine cauza statelor in dezvoltare dupa intrarea in organizatie.

In douazeci de ani de reforma si deschidere spre exterior, economia chineza a ajuns de pe locul 32 pe locul sapte din punct de vedere al comertului exterior, exporturile sale multiplicandu-se cu 20 in aceasta perioada.

Exporturile Chinei in 2000 au fost de 250 miliarde $, de departe cel mai inalt nivel fata de orice alta tara in curs de dezvoltare.

In conditiile in care discutii serioase au demarat sambata, devine din ce in ce mai clar ca statele bogate, precum SUA si Uniunea Europeana, mai au mult de munca daca vor sa convinga tarile in curs de dezvoltare sa accepte o noua runda de negocieri.

Opozitia statelor in dezvoltare a determinat esuarea tentativelor de lansare a unei serii de discutii cu ocazia ultimei intruniri a OMC din Seattle in urma cu doi ani.

Adhu Awiti, ministrul prognozei din Kenia, a precizat ca, pentru moment, statul pe care il reprezinta nu este pregatit pentru a incepe o noua runda de negocieri.

"In actualele conditii, nu dorim sa incepem o noua serie de discutii, deoarece nu suntem multumiti de explicatiile oferite pentru neimplementarea celor vechi", a explicat el.

"Mai degraba am astepta sa fie implementate cele vechi si sa adoptam politica pasilor marunti", a mai spus Awiti, adaugand ca parerea lui este impartasita de majoritatea natiunilor africane, dar si de statele in dezvoltare in general.

Rafidah Aziz, ministrul comertului din Malaezia, a spus, la randul sau, ca sansele ca la Doha sa demareze o noua runda de negocieri privind alte masuri de liberalizare a comertului sunt de 50%.

Oficialul malaezian a mai spus ca exista diferente importante de opinie intre Uniunea Europeana si restul lumii in privinta protejarii mediului si nu numai.

Statele din UE doresc ca problemele de mediu si legislatia ce reglementeaza investitiile si competitia sa fie discutate in noua runda impreuna cu problemele traditionale, precum agricultura, bunurile industriale si serviciile. Statele in curs de dezvoltare se opun insa.

Intrunirea OMC are loc in conditii de maxima securitate dupa atacurile teroriste din Statele Unite din 11 septembrie. Ultima intalnire din Seattle a fost intrerupta de proteste de strada impotriva globalizarii. De aceasta data insa, foarte putini activisti au primit vize pentru a intra in Qatar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO