Business Internaţional

Se repetă tragedia greacă? Băncile spaniole sunt dependente de BCE pentru că nimeni nu le mai dă bani

În perioada de boom economic, Spania a cheltuit sume imense pentru a construi complexuri precum Ciutat de les arts i les ciencies din Valencia. Acum însă a venit scadenţa: deficitul de 11,2% din PIB aruncă ţara în ringul de foc al pieţelor financiare

În perioada de boom economic, Spania a cheltuit sume imense pentru a construi complexuri precum Ciutat de les arts i les ciencies din Valencia. Acum însă a venit scadenţa: deficitul de 11,2% din PIB aruncă ţara în ringul de foc al pieţelor financiare

16.06.2010, 23:28 20

Băncile spaniole împrumută sume record de la Banca CentralăEuropeană (BCE), în condiţiile în care instituţiile financiare alestatului încearcă fără succes să obţină fonduri de pe pieţeleinternaţionale, scrie Financial Times.

În condiţiile în care ivestitorii se fac nevăzuţi, Spania sevede nevoită să se bazeze tot mai mult pe fondurile BCE, creditorulde ultimă instanţă.

Situaţia se aseamănă celei din Grecia, care cu câteva săptămâniînainte să primească sprijin financiar de la Uniunea Europeană şide la FMI întindea mâna spre banii de la BCE. Rezultatul acestuicerc vicios este o creştere permanentă a costurilor de creditare,care într-o ultimă instanţă poate deveni o gaură neagră, încondiţiile în care economia nu poate genera suficiente venituripentru a acoperi costurile de finanţare.

Împrumuturi record

Băncile spaniole s-au împrumutat 85,6 mld. euro de la BCE înultima lună. Suma reprezintă dublul fondurilor pe care creditoriiiberici le cereau înainte de colapsul Lehman Brothers în 2008 şi16,5% din creditele nete oferite de BCE statelor din zona euro.

Aceasta este, de asemenea, cea mai mare sumă oferită de lalansarea zonei euro în 1999 şi reprezintă un procent exagerat dinfondurile de urgenţă oferite de gardianul monetar al zonei euro,potrivit unei analize a Royal Bank of Scotland şi Evolution.Băncile spaniole au o cotă de 11% în sistemul bancar al zoneieuro.

Creşterea valorii împrumuturilor de la 74,6 mld. euro înaprilie, respectiv 14,4% din lichiditatea netă injectată de BCE însistemul financiar al zonei euro, oferă noi dovezi privindtensiunile din sistemul bancar spaniol.

Rolul tot mai important al băncilor spaniole în ceea ce priveştecreditarea instituţiilor statului survine într-o perioadă în careasupra Comisiei Europene se fac tot mai multe presiuni pentru aface publice rezultatele testelor de stres la care au fost supusemarile instituţii financiare europene. Comitetul SupraveghetorilorSistemului Bancar European realizează în prezent aceste teste.Rezultatele vor fi discutate la nivel de comisie, BCE şi cei 27 demembri ai UE la sfârşitul acestei luni.

Germania şi Franţa s-au opus publicării rezultatelor, temându-secă vor fi nevoite să ofere noi ajutoare de stat pentru a ajutaverigile slabe din sistemul bancar. BCE a făcut însă presiuniasupra organismelor de reglementare pentru a face publice mai multeinformaţii referitoare la testele de stres, aşa cum s-a întâmplatîn Statele Unite.

Spaniolii vor să arate că au bănciputernice

Cotidianul spaniol El Pais scria, citând surse guvernamentalecare au preferat să rămână sub protecţia anonimatului, că Madriduldoreşte ca organismele de reglementare europene să facă publicedatele privind starea de sănătate a sistemului bancar, fiind sigurecă băncile spaniole stau mai bine decât alţi creditori europeni.Asociaţia Bancherilor Spanioli a anunţat, de asemenea, cărezultatele testelor de stres ar trebui făcute publice, potrivitagenţiei de presă Thomson Reuters.

Chantal Hughes, un purtător de cuvânt al lui Michel Barnier,comisarul european responsabil pentru reglementarea sistemuluifinanciar, a spus că "informaţia rezultată în urma testelor destres este importantă şi trebuie administrată cu grijă".

Randamentul obligaţiunilor spaniole - ce evoluează în sensinvers preţului - a crescut, iar prima pe care investitorii o cerpentru a opta pentru obligaţiunile spaniole în detrimentul celorgermane, considerate mai sigure, a avansat de asemenea. Diferenţaîntre randamentul obligaţiunilor spaniole la 10 ani şi omoloagelelor germane a urcat la un nivel maxim record de 2,235%. Randamentulobligaţiunilor spaniole la 10 ani a ajuns la 4,89%.

Cele mai mari bănci spaniole

  • Cea mai mare bancă din Spania este Santander, cu active de1.142 mld. euro. Creditorul spaniol, cu operaţiuni în întreaga luneşi cu circa 170.000 de angajaţi, a încheiat primul trimestru dinacest an pe plus.
  • Pe poziţia secundă se află Banco Bilbao Vizcaya Argentaria,care în primele trei luni din 2010 a obţinut un profit de 3,4 mld.euro, în creştere cu 3,5% faţă de perioada similară din 2009. Bancaavea la finele anului trecut active totale de 535 mld. euro, înscădere cu 1,4% faţă de 2008.
  • Podiumul este completat de La Caixa, care are active de 260mld. euro. La finele primului trimestru din 2010 banca a obţinut unprofit net total de 464 mil. euro, în creştere de la 414 mil. euroîn aceeaşi perioadă din 2009. Grupul este acţionar al Erste,proprietarul BCR.
  • Pe poziţia a patra se află o altă casă de economii, Caja deAhorros de Madrid, care în 2009 avea active în valoare de 191 mld.euro, iar la sfârşitul aceluiaşi an obţinea un profit de 2,5 mld.euro.
  • Pe următoarea poziţie se situează Banco Popular Espanol, careare active de 142 mld. euro.

Nu negociază cu FMI şi UE pentru 250 mld.euro

Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi TrezoreriaStatelor Unite creionează un plan financiar pentru Spania, ceinclude şi o linie de credit de până la 250 mld. euro, potrivitziarului El Economista, care citează surse apropiate de "entitateaemitentă", scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Potrivit unui raport publicat în ziarul spaniol, decizia a fostdiscutată în cadrul unei şedinţe speciale a consiliului director alFMI, iar scopul unui asemenea program ar fi evitarea repetăriisituaţiei din Grecia, care a primit 110 mld. euro pentru a nu intraîn incapacitate de plată. Uniunea Europeană a negat vehementraportul potrivit căruia cele trei instituţii vor oferi 250 mld.euro Spaniei.

"Pot să neg cu vehemenţă", a spus Amadeu Altafaj, purtător decuvânt al Comisiei Europene. Elena Salgado, ministrul spaniol definanţe, a spus, de asemenea, că raportul din El Economista "a fostinfirmat de guvernul spaniol, de Comisia Europeană şi de FMI". Unpurtător de cuvânt al guvernului spaniol a adăugat că întâlnireadintre premierul spaniol şi şeful FMI Dominique Strauss Kahn, ceurmează a avea loc vineri, nu are ca subiect un pachet financiarsimilar celui primit de Grecia, aşa cum au raportat mass-media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO