Business Internaţional

Seceta din SUA ameninţă să scumpească alimentele în întreaga lume

Foto Shutterstock

Culturile americane de porumb şi soia, cele mai mari din lume, sunt în cea mai proastă condiţie de la cea mai recentă secetă majoră, din 1988. Aproape o treime din culturile de porumb dau semne de stres din cauza arşiţei

Autor: Bogdan Cojocaru

13.07.2012, 00:04 1104

Cea mai severă secetă care a lovit SUA în ultimii 25 de ani ameninţă să scumpească alimentele în întreaga lume, preţul porumbului crescând cu o treime în ultima lună, scrie The Guardian.

Departamentul american pentru agricultură a avertizat că fermierii vor obţine doar o fracţie din recolta de porumb anticipată pentru cele 40 de milioane hectare cultivate în primăvară, cea mai mare suprafaţă însămânţată de după 1937.

Culturile americane de porumb şi soia, cele mai mari din lume, sunt în cea mai proastă condiţie de la cea mai recentă secetă majoră, din 1988. Aproape o treime din culturile de porumb dau semne de stres din cauza arşiţei.

Producţia mai mică se va reflecta probabil în preţul cărnii şi al unor alimente precum pâinea şi fulgii de porumb.

Un sezon de însămânţare timpuriu cu condiţii meteo încurajatoare a trezit speranţa unor recolte record de porumb. Însă seceta a lovit de-a lugul SUA, din Ohio până în California, iar vremea nu dă semne de îmbunătăţire.

"Ca să vezi ceva cu dimensiuni atât de mari, continentale, în care o mare parte din ţară este atinsă de secetă, trebuie să te întorci în 1988", a afirmat Brad Rippey, specialist în meteorologie agricolă la Departamentul pentru Agricultură. În acel an producţia de porumb a scăzut cu o treime.

Fermierii se plâng că temperaturile de peste 40 de grade pur şi simplu "prăjesc" porumbul.

Autorităţile au redus cu 12% estimarea de producţie pentru anul acesta, una dintre cele mai ample revizuiri, dând impuls creşterii preţurilor, care au avansat cu 34% în ultima lună. De asemenea, şi recoltele de grâu vor fi mai mici decât cele anticipate. În SUA, preţul cărnii era deja în creştere înainte de venirea secetei de anul acesta şi vor rămâne probabil ridicate după ce anul trecut seceta din Texas a forţat mulţi fermieri să reducă numărul de animale.

Preţurile alimentelor cresc de obicei cu 1% la fiecare avans de 50% în preţul mediu al porumbului, a explicat un cercetător din Departamentul pentru Agricultură. Guvernul SUA a estimat deja că alimentele se vor scumpi cu 3,5% anul acesta.

Implicaţiile pierderilor din agricultura SUA pentru sistemul alimentar global sunt uriaşe, notează Thomson Reuters. Statele Unite contribuie cu mai mult de jumătate la livrările mondiale de porumb şi este unul dintre principalii furnizori de soia pentru China, cea mai populată ţară din lume. Inflaţia alimentară nu se reflectă imediat în preţurile din magazinele de legume, însă lactatele şi carnea sunt printre primele produse care se scumpesc.

Seceta va lovi probabil companiile de asigurări şi bugetele deja fragile ale guvernului american, care va trebui să plătească ajutoare de calamitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO