Business Internaţional

Sectorul industrial isi recapata statutul de motor de crestere al economiei germane

22.02.2008, 20:20 52

Progresul industriei germane din ultima perioada contrazice teoria ca viitorul este al serviciilor. Producatorii industriali reprezinta principala sursa de dezvoltare economica a Germaniei, cea mai mare economie din Europa, scrie Der Spiegel.
Michael Walter, in varsta de 43 de ani, a fost silit in ultima vreme sa comita sacrilegiul suprem din lumea afaceristilor, si anume sa refuze comenzi.
"Pur si simplu sunt nevoit sa le spun ca nu ii pot ajuta momentan", a declarat Walter, care ocupa functia de CEO in cadrul Gutehoffnungshutte Radsatz din Oberhausen, o companie specializata in producerea rotilor si axelor folosite la garniturile de tren.
Comenzile curg ca pe banda pentru fabrica veche de peste 90 de ani, unde muncitorii lucreaza in trei ture, producand fara oprire roti si axe pentru clientii din intreaga lume.
Vanzarile companiei au crescut in ultimii doi ani cu 60%. Desi Walter a majorat forta de munca cu 25% si a creat 50 de locuri de munca in plus, catalogul de comenzi nu s-a subtiat deloc. "Si situatia aceasta nu se va schimba in urmatoarele 18 luni", a afirmat directorul.
Gutehoffnungshutte Radsatz nu este singura companie din Germania care face fata cu greu cererii tot mai mari din ultima vreme. Situatia este foarte asemanatoare si in cazul Bauer, o companie producatoare de instalatii mecanice folosite in constructii din Schrobenhausen, langa M?nchen.
Thomas Bauer, CEO al companiei, s-a declarat satisfacut de evolutia din trecut si increzator in viitor. Anul trecut, Bauer a angajat 200 de oameni in fabricile din intreaga Germanie, iar pentru acest an planuieste angajarea a inca 100. "Afacerea cu utilaje industriale merge extrem de bine", a declarat managerul Bauer.
Dezvoltarea infloritoare a atins chiar si companiile din estul Germaniei, o regiune cu o rata mare a somajului in marea majoritate a timpului. "Aceasta este cea mai prospera perioada din cate am vazut", a declarat Klaas Hubner, proprietarul unui grup de companii producatoare de instalatii si utilaje industriale din Neugattersleben.
"Vom mari numarul angajatilor cu 10% anul acesta", a declarat Hubner, care este si membru al Bundestagulul, ca reprezentant al Partidului de centru-stanga Social Democrat (SPD).
In intreaga Germanie companiile producatoare de instalatii industriale au inregistrat un numar record de comenzi, cresterea productiei si a angajarilor.
In ultimele decenii, la nivel global, sectorul de productie parea sa fie lasat in urma de cel al serviciilor in ceea ce priveste importanta in dezvoltarea economiei unei tari. Germania parea cea mai afectata de aceasta tendinta, fiind in trecut o tara preponderent industriala. In ciuda acestor date si a evolutiei altor tari, sectorul industrial german este infloritor, cu toti indicatorii de productie setati pe valori pozitive. Pentru anul acesta, analistii estimeaza o crestere de 4% in sectorul industrial, o rata de crestere de doua ori mai mare decat cea a economiei luata ca intreg.
Asociatia Camerei Germane de Industrie si Comert (DIHK) estimeaza ca 100.000 din cele 300.000 de noi locuri de munca ce vor fi create in 2008 vor veni din sectorul industrial.
"Suntem martorii unei renasteri a industriei germane", a declarat Volker Treier, economistul-sef de la DIHK.
Desi sectorul industrial, fara a lua in considerare constructiile, furnizeaza doar 14% din locurile de munca disponibile, este in acelasi timp furnizorul unei treimi din noile locuri de munca aparute in fiecare an. Daca sunt luate in calcul si locurile de munca din cadrul companiilor prestatoare de servicii afiliate cu anumite ramuri industriale, proportia este de doua treimi din numarul total al noilor locuri de munca. Aceste companii, cum ar fi cele de software sau contabilitate, vor aduce pe piata locurilor de munca 100.000 de noi posturi in 2008.
Ultima perioada de boom a sectorului industrial a fost intre 1999 si 2000, dar atunci companiile au disponibilizat un numar mare de angajati in ciuda faptului ca economia germana crescuse cu peste 3%. Dupa o lunga perioada de declin, sectorul industrial din Germania da semne de revenire.
Conform unor date destinate Ministerului Economiei din Germania, trendul ascendent va continua pana cel putin in 2010. Sectorul industrial se dezvolta cel mai rapid in landurile fostei Germanii de Est, unde cresterea a fost de doua ori mai rapida decat in vest incepand cu 2003. In acest moment, estul Germaniei este responsabil pentru 11% din productia industriala.
Exporturile reflecta importanta sectorului industrial din Germania. Aproximativ noua din zece exporturi sunt produse industriale. Consecintele asupra sectorului serviciilor sunt evidente. Conform unor date furnizate de Ministerul Economiei, "industria furnizeaza impulsul de crestere pentru servicii".
Circa 40% din activitatile sectorului de servicii, 63% din activitatile de cercetare, dezvoltare si inginerie sunt realizate in folosul companiilor industriale.
"Puterea companiilor din Germania pe pietele mondiale se bazeaza pe faptul ca ofera pachete de produse si servicii adecvate", a declarat Hans-Joachim Hass, directorul diviziei de politici economice de la Federatia Industriilor din Germania (BDI). De exemplu, un producator de utilaje din Germania care aprovizioneaza o linie de productie din Statele Unite poate sa ofere service pentru propriile masini pana cand personalul american se familiarizeaza cu produsele.
Berndt Pfaffenbach, functionar in cadrul Ministerului Economiei, a identificat inca un secret al succesului companiilor din sectorul industrial al Germaniei.
"Cooperarea si diviziunea muncii atat din companiile mari, cat si din cele mici este unica. Nu exista ceva asemanator nicaieri in lume", a declarat Pfaffenbach.
Fata de Marea Britanie, Germania beneficiaza de mult mai multa competenta si substanta. Spre deosebire de britanici, germanii nu trateaza industria ca pe o structura economica de secol 19 si nici nu vad serviciile ca pe salvatorul economiei nationale.
"Ne-am concentrat atentia pe miezul industrial al tarii si strategia noastra da acum roade. Nu putem supravietui tunzandu-ne parul unul altuia", a mai declarat Pfaffenbach.
Germania beneficiaza si de diversitatea industriala pe care a reusit s-o pastreze de-a lungul timpului. China si India sunt in plin proces de industrializare, iar companiile germane le pot oferi o gama larga de produse si servicii necesare unei economii emergente. Oferta se intinde de la intregi fabrici de otel si produse conexe la autovehicule care sa ridice nivelul de trai al clasei de mijloc din aceste tari. Acestia isi vor dori foarte curand sa cumpere tot mai mult.
Cererea este reflectata si de cresterea productiei destinate exporturilor din Germania, de la 28,3% in 1994 la 42,3% din total in 2006. Industriile producatoare de masini, chimicale si automobile din Germania exporta peste jumatate din productia totala.
In plus, companiile germane au fost foarte rabdatoare si atente la adaptarea necesara globalizarii. Companiile in cauza s-au specializat, unele din ele ajungand lideri de piata pe segmentul lor.
Gutehoffnungshutte Radsatz, de exemplu, este producatorul numarul unu mondial de garnituri de tramvai cu podeaua joasa.
Rotile produse in Oberhausen se invart in Perth, Hiroshima si Vancouver. Tehnologia folosita de ei se bazeaza pe manevrarea individuala a rotilor, ceea ce permite virarea si pe cele mai stramte strazi.
Aceste roti speciale sunt alcatuite din peste 400 de piese, ceea ce "nu este ceva care poate fi facut de oricine", a declarat Michael Walter, CEO al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO