Business Internaţional

Seful Deutsche Bank are zile de cosmar

21.12.2005, 19:13 10

Pe masura ce Josef Ackermann aduna profitul anual de la Deutsche Bank, este aproape sigur ca acesta va depasi tinta pe care a sustinut-o atat de acerb in ultimii doi ani, scrie Financial Times.

Totusi, directorul executiv al celei mai mari banci din Germania are putine motive pentru care sa zambeasca. Joi, tribunalul din Karlsruhe va anunta o decizie care ar putea insemna inceputul sfarsitului pentru cariera sa. Curtea va decide daca vor mai fi valabile achitarile din asa-numitul caz Mannesmann, judecat vara trecuta la curtea din Dusseldorf.

Atunci, curtea i-a declarat pe Ackermann si pe alti cinci executivi nevinovati de incalcarea datoriilor lor fiduciare in momentul in care au aprobat bonusuri generoase pentru executivii de la grupul de telecomunicatii Mannesmann in valoare de 60 mil. euro. Bonusurile au fost acordate dupa ce grupul a incetat lupta impotriva incercarii de preluare ostila de catre Vodafone.

Semnalele infatisarii din octombrie nu sunt bune. Judecatorii au parut in mod special nemultumiti ca bonusurile au fost acordate fara ca acesti directori sa fi adus vreun beneficiu companiei.

Oamenii din jurul lui Ackermann spun ca ar putea sa isi ia o vacanta de Craciun pentru a digera verdictul juriului. In cazul in care Curtea de Apel va decide sa fie cel putin o rejudecare partiala, Ackermann va trebui sa analizeze cat de mult va dura.

O perioada de cateva saptamani ar putea fi acceptabila, dar o audiere care sa dureze cat procesul de sase luni de anul trecut, l-ar putea determina aproape sigur sa demisioneze.

Ackermann va astepta pana la intalnirea anuala a grupului din februarie cand se vor da publicitatii si rezultatele financiare inainte sa faca publica o hotarare finala.

Starea lui Ackermann nu a fost ajutata nici de zvonurile de saptamana trecuta legate de problemele prin care trec fondurile de proprietati imobiliare ale Deutsche Bank. La inceput banca a luat decizia fara precedent de a impiedica investitorii sa isi retraga banii. Apoi s-a plecat in fata presiunii clientilor care cereau compensatii.

Afacerea este un alt exemplu al tensiunii prin care trece Ackermann in incercarea de a transforma Deutsche Bank intr-un grup cu adevarat international.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO