Business Internaţional

Senatorii americani lasa producatorii auto cu buzunarele goale

20.11.2008, 18:24 11

Membrii Congresului american au respins masurile de redresare financiara a celor mai importanti trei producatori auto de pe piata din Statele Unite, General Motors, Ford si Chrysler, cei de la GM fiind in pericol sa ramana fara o rezerva suficienta de lichiditati inainte ca noul Congres sa fie investit anul viitor, scrie Bloomberg.

Liderii democrati din legislativul american nu au reusit sa se puna de acord cu cei republicani si cu administratia presedintelui in functie George Bush in privinta modului in care ar urma sa fie acordat ajutorul financiar in valoare de
25 de miliarde de dolari (19,9 mld. euro) companiilor GM, Ford si Chrysler. Membrii Congresului SUA mai au la dispozitie doar doua zile pentru a ajunge la un compromis inainte de incheierea sedintei destinate negocierii masurilor de redresare a industriei auto.
Liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, senator democrat de Nevada, a afirmat miercuri ca situatia este catastrofala si a refuzat sa isi rezerve timp pentru a analiza planul de compromis propus de senatorul statului Missouri, Kit Bond. Reid a declarat ca proiectul propus de Bond nu a fost inca finalizat si ca sedinta Camerei Reprezentantilor este pe cale sa ia sfarsit. "Trebuie sa vedem care e realitatea: aceea ca am incercat sa actionam diferit", a spus senatorul de Nevada.
Bond si colegul sau republican George Voinovich, senator de Ohio, au insistat sa precizeze ca nu vor renunta la propunerea lor de a largi accesul la programul in valoare de 25 de miliarde de dolari deja aprobat pentru extinderea sectorului de autovehicule mai eficiente din punctul de vedere al consumului si ca acest lucru reprezinta un compromis suficient in acest moment.
"Am realizat progrese importante, astfel ca ne aflam acum in situatia in care singurul lucru de care trebuie sa ne mai ocupam este redactarea documentelor care cuprind masurile de redresare a industriei auto", a spus Bond.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO